Predavanje Darko Šimičić – Mangelos: Najlepše je ne biti prisutan

Ponedjeljak 05.12.2022. 18:00
predavanje Darko Šimičić: Mangelos: Najlepše je ne biti prisutan
mjesto: Zagreb, Preradovićeva 21, SKD Prosvjeta
Predavanje Dimitrije Bašičević Mangelos: Najlepše je ne biti prisutan fokusirano je na rad povjesničara umjetnosti, kustosa i kritičara Dimitrija Bašičevića i njegovu ulogu u borbi za umjetničke slobode u Jugoslaviji u drugoj polovici prošlog stoljeća. Djelovao je u više smjerova : zalagao se za apstraktnu umjetnost, aktivno promovirao naivnu umjetnost, bio je uključen u organizaciju i afirmaciju međunarodnog pokreta Nove tendencije i pisao o novim medijim, fotografiji, filmu i televiziji. Autor je knjiga o Savi Šumanoviću, Milanu Steineru, Mirku Viriusu, Ivanu Generaliću i svom ocu Iliji Bosilju.
Istovremeno, zapravo još ranije nego je diplomirao na zagrebačkom Filozofskom fakultetu 1949. godine, Bašičević stvara umjetnička djela koja znatno odudaraju od tematike i estetike onodobne umjetničke produkcije. U vrijeme dominacije socrealizma i borbe između realistične i apstraktne umjetnosti, on daleko od pogleda kritike i javnosti stvara djela duboko inspirirana ratnom traumom. Uključuje se u zajedničke aktivnosti grupe Gorgona i koristi pseudonim Mangelos ili Manđelos, što je ime sela pored Šida, njegovog rodnog mjesta. Jedna od serija njegovih radova nosi naziv Tabula rasa : njemu u čast nazvana je izložba u čijem se okviru održava ovo predavanje.

Predavač Darko Šimičić radi u Institutu Tomislav Gotovac u Zagrebu. Uz Davorku Perić, kustos je izložbe Tabula rasa.Dobro došli!

Program se održava u sklopu Dana srpske kulture uz potporu Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske
%d blogeri kao ovaj: