Svi kratkometražni na jednom mjestu

Zagreb Film Festival pokrenuo platformu za promociju domaćeg kratkometražnog filma www.croatian.film u kojoj je trenutno 118 kratkometražnih naslova, od kojih 60 igranih, 30 dokumentarnih i 18 animiranih, navodi portalnovosti.com.
Velik broj ljudi iz svijeta filma, naročito onog kratkometražnog, prisustvovao je predstavljanju jedinstvene internetske platforme za promociju domaćeg kratkometražnog filma www.croatian.film  upriličenom 5. februara u Dvorani Urania – prostoru kreacije, nekadašnjem kinu Partizan na zagrebačkom Kvaternikovom trgu.
Platformu koja omogućuje svim zainteresiranim gledaocima kvalitetan i besplatan pregled, kao i uvid u bogatu domaću produkciju kratkog metra bilo gdje i u bilo kojem trenutku, predstavili su direktor ZFF-a Boris T. Matić i izvršni direktor Hrvoje Laurenta.
“Važnost kratkometražne forme odavno su prepoznali brojni filmski festivali zbog čega dio svog programa odvajaju za njezino prikazivanje i promociju jer zbog svoje efektnosti, brzine i sažetosti često ostavlja dubok trag na gledatelje, dok istovremeno igra i važnu ulogu u industriji jer se najčešće radi o prvim režijskim pokušajima filmaša i pripremi za dugometražnu formu. Kroz kratku formu bruse se redatelji, scenaristi, glumci, montažeri, ali i svi ostali filmski profesionalci.”, rekao je Boris T. Matić.
Podsjetio je da je ekipa ZFF-a od trećeg izdanja 2005. godine u natjecateljski program ‘Kockice‘ uvrstila domaće filmove, bez obzira na dužinu, rod ili žanr, ukupno sedam filmova. “Kasnije nam se priključilo Hrvatsko društvo filmskih redatelja i definirano je da će se prikazivati samo kratkometražni filmovi dužine do 30 minuta. ‘Kockice‘ su prepoznali i autori, tako da se svake godine prijavi preko 30 filmova od kojih se prikaže desetak.
Tokom godina u tom programu premijerno su prikazana brojna kratkometražna ostvarenja danas etabliranih hrvatskih filmaša, što ‘Kockice‘ čini jednom od najznačajnijih platformi za promociju mladih talenata u Hrvatskoj i regiji.”, rekao je Boris T. Matić, zahvalivši Ministarstvu kulture RH i Hrvatskom audio vizualnom centru (HAVC) što podržavaju ovaj projekt.
Laurenta je podsjetio na podatak da je u posljednjih dvanaest godina Hrvatski audio vizualni centar (HAVC) financirao ili sufinancirao 450 domaćih kratkometražnih filmova s ukupno 80 milijuna kuna, prepoznavši njihov značaj za malu kinematografiju kakva je hrvatska.
Laurenta je također, naglasio da će preko ove platforme gledaoci moći besplatno pratiti kratkometražnu produkciju, raznih rodova – igranih, animiranih, dokumentarnih, eksperimentalnih i hibridnih filmova.
“Posebnost platforme ogleda se i u činjenici da je razvijana tako da bude dostupna i prilagođena za jednako kvalitetno korištenje neovisno o uređaju koji se koristi za gledanje, bilo da se radi o mobitelu, tabletu, računalu ili televizoru. Osim za gledanje, platforma će služiti i za pronalaženje svih relevantnih informacijama o filmovima i filmskim profesionalcima.”, podvukao  je Laurenta.
Platforma je i dvojezična – tekstovi i informacije prevode se na engleski jezik, a svi filmovi imaju i engleske titlove kako bi i međunarodna publika mogla s lakoćom pratiti sav sadržaj na portalu čime će se povećati vidljivost hrvatskog filma na međunarodnoj sceni, ukazao je Laurent.
U bazi je trenutno 118 kratkometražnih naslova, od kojih 60 igranih, 30 dokumentarnih, 18 animiranih, uz nekoliko eksperimentalnih i hibridnih, među njima i brojna djela nagrađivanih domaćih autora prikazana na domaćim i međunarodnim festivalima na kojima su osvojila brojne nagrade i priznanja. Matić i Laurenta pozvali su autore da prijave svoje kratke filmove putem online prijavnice kako bi ih, ukoliko budu ispunjavali kriterije, u najkraćem mogućem roku mogli uvrstiti u bazu.
 
Više na stranici: www.croatian.film
Izvor: Tjednik Novosti
Foto: Nenad Jovanović/Novosti
%d blogeri kao ovaj: