Svjetski žiri: Fotografija iz Srbije najljepša na svijetu

unnamed-1
Foto: Wikimedija.rs/autor Čedomir Žarković
Na međunarodnom foto-konkursu Vikimedije “Viki voli Zemlju”, fotografija Čedomira Žarkovića, koja prikazuje bigrene kade Stopića pećine na Zlatiboru, proglašena je najljepšom svjetskom slobodnom fotografijom zaštićenog prirodnog dobra za 2016. godinu, saopćila je Vikimedija Srbije.

Kako je saopćeno, pobjednik će biti nagrađen putem u Montreal, na Vikimedijinu najveću konferenciju Vikimanija, koja će biti održana od 9. do 13. augusta 2017. godine.

Devet članova internacionalnog žirija biralo je najljepše od 270 fotografija koje su pobjedile u 26 zemalja i UNESCO-vom projektu UNESCO Biosphere reserves.

Fotografija Čedomira Žarkovića izabrana je za najljepši prikaz zaštićenog prirodnog dobra s objašnjenjem da, pored atraktivnosti i dinamičnosti, ima izuzetnu enciklopedijsku vrijednost.

Stopića pećina se nalazi na desnoj strani klisure Prištavice, u blizini sela Rožanstvo, a duga je 2.000 metara sa visinom svoda od čitavih 50 metara.
Pećinski ukrasi u njoj su jedinstvene ljepote, a posebna zanimljivost su bigrene “kade”, udubljenja oivičena kamenim zidovima u kojima se nakuplja voda, a koja se preliva u vidu jedinstvenih kaskada.

Na samom ulazu u pećinu je vodopad rječice Ponor koja se survava u Stopića pećinu i nestaje u njenim dubinama.


Izvor: B92

%d blogeri kao ovaj: