Topusko: Proslavljen Dan Hrama Sv. Jovana – Ivanjdan

U Topuskom je 7. jula proslavljen Dan Hrama Svetog Jovana –  Ivanjdan, praznik posvećen rođenju Svetog Jovana.  “Prva crkva u Topuskom je sagrađena 1725. godine, te se od tog vremena bilježi postojanje pravoslavnog hrama. Stoga, smo ove godine obilježili  i 295. godišnjicu njegovog postojanja”, istaknula je Senka Crevar predsjednica pododbora Vrginmost.

Liturgiju su služili paroh glinski jerej Goran Kalamanda i nadležni sveštenik topličke parohije protojerej Mile Ristić. Nakon  liturgije je održan kratak duhovni program koji su pripremili, kao i prethodnih godina, mladi članovi SKD “Prosvjeta” pododbor Vrginmost. Tekstovi i pjesme programa bili su: Ko je bio Sveti Jovan, Sve je tvoje, Bože, Koga ću da hvalim, Molitva Bogu, Gospode Bože moj.

“Na kraju programa, folklorna sekcija je odigrala Igre sa Korduna i Šumadije, a pjevačka sekcija je otpjevala nekoliko pjesama našeg kraja. Na taj način smo nastavili viševjekovnu tradiciju našeg naroda, da se poslije liturgije u svečane dane u crkvenom dvorištu, narod okupi uz ples i pjesmu”, rekla nam je Crevar.

Programu su prisustvovali i načelnik Općine Topusko, Ivica Kuzmić koji je Hramu Svetog Jovana poklonio prekrasnu sliku, te načelnik Općine Gvozd, Milan Vrga.

“Iako je ove godine bilo manje ljudi, što zbog korone, što zbog kiše koja je stala neposredno pred liturgiju, srce nam je puno radosti što smo još jednom svečano obilježili Dan Hrama Svetog Jovana i što se opet na Ivanjdan, crkvenim dvorištem orila pjesma i dječja graja, baš kao nekad”, istaknula je Senka Crevar.

%d blogeri kao ovaj: