Tradicionalna Svetosavska akademija Srpskog kulturnog društva Prosvjeta

savin-dan

U ponedeljak, na Savin dan u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, održana je tradicionalna Svetosavska akademija Srpskog kulturnog društva Prosvjeta čiji je Sv. Sava  zastitnik i patron.

U prepunoj sali HGZ, koncert je održalo Srpsko crkveno pevačko društvo Vila iz Prijedora. Pored gostiju iz Prijedora svojom besedom doprinos akademiji dao je i predsednik SKD Prosvjeta Čedomir Višnjić koji je ujedno i uručio godišnju nagradu Prosvjete “Sava Mrkalj” za doprinos  kulturi Srba u Hrvatskoj  Milošu Popoviću akademskom slikaru iz Zagreba.

Ovogodišnju akademiju svojim prisustvom uveličao je i predesnik RH g. Ivo Josipović sa saradnicima. U delegaciji Republike Srbije bili su g. Jasmina Mitrović Marić savetnica predsednika Tomislava Nikolića i pomoćnica ministra vanjskih poslova RS g. Roksanda Ninčić, među mnogobrojnim gostima bili su g. Milorad Pupovac, predsednik SNV, g. Nikola Lunic, predsednik SPD Privrednik, Aleksandar Tolanuer predsednik Savjeta za nacionalne manjine, Tonko Marojević, podpredesnik Matice Hrvatske, zamenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, te drugi mnogobrojni gosti i članovi SKD Prosvjeta.

Svetosavska beseda 2014. —> Čedomir Višnjić

%d blogeri kao ovaj: