UNESCO: Bankrotiraće svaki osmi muzej

U većini država svijeta muzeji polako počinju da se otvaraju, nakon što se krenulo sa ublažavanjem restriktivnih mjera zbog pandemije korona virusa, ali stručnjaci upozoravaju da je dugotrajno zatvaranje ostavilo posljedice i da će, na svjetskom nivou, svaki osmi muzej ostati trajno zatvoren, navodi portal danas.rs.

U studiji koju su izradili Unesco i Međunarodni savjet muzeja ukazuje se da je 90 posto muzeja na svijetu, odnosno oko 85.000 tih institucija, moralo da bude zatvoreno zbog pandemije.

Taj podatak je alarmantan, rekao je za AP pomoćnik generalnog direktora Unesco za kulturu Ernesto Otone, dodavši da je pademija podjednako pogodila velike i male muzeje, bez obzira iz koje oblasti su im eksponati.

„Manjim muzejima koji su zatvoreni mjesecima i u tom periodu nisu imali nikakve prihode prijeti trajno zatvaranje, jer sada nemaju sredstava neophodnih da zadovolje nove standarde u održavanju fizičke distance posetilaca i svih ostalih zahtijeva epidemiologa“, kazao je Otone, prenosi danas.rs.

U studiji Unesca i ICOM-a navodi se tako da skoro 13 posto muzeja u svijetu više neće biti otvoreno, pri čemu su u mnogo većem riziku oni iz siromašnih zemalja, ali situacija nije ružičasta ni u bogatim državama.

Organizacija evropskih muzeja navodi da su veliki muzeji u turističkim metropolama kao što su Pariz, Amesterdam ili Beč u vrijeme pandemije izgubili do 80 posto prihoda, što se mjeri u stotinama hiljada evra na sedmičnom nivou.

Otone je naveo da je posebno teška situacija u Latinskoj Americi, gdje je sada zatvoreno 99,4 posto muzeja.

„Prvi put u istoriji se dešava da su na jednom kontinentu zatvoreni praktično svi muzeji, a za mnoge od njih biće teško da se oporave od krize“, kazao je Otone.

On, takođe upozorava da samo otvaranje muzeja neće značiti previše ukoliko ne dođe do oživljvanja turizma na svjetskom nivou, jer bez turista muzeji praktično ne mogu da se izdržavaju.

Izvor: Portal danas.rs
Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT
%d blogeri kao ovaj: