Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju

crkva_sinj

U noći na nedjelju fasada pravoslavne crkve u Sinju išarana je šovinističkim i grafitima kojima se uobičajeno podsjeća na kvinslišku tvorevinu na tlu Hrvatske u 2. svijetskom ratu.

Grafiti su ispisani sprejem na sve četiri strane crkvene fasade koja je nedavno potpuno obnovljena. Na zapadnoj fasadi desno od ulaznih vrata te na istočnoj i južnoj ispisano je stilizirano slovo “U” s križem, a na sjevernoj fasadi ispisano je “zapamtiti”. Najviše grafita je na južnoj fasadi.

Uz već spomenuto stilizirano slovo “U” s križem na tom dijelu fasade još je ispisano “Srbe na vrbe”, “Za dom spremni!!!” i “10.04.1941.”.

Građani Sinja iz susjedstva crkve i oni koji su tuda prolazili dok smo snimali grafite zgražali su se i osuđivali taj čin nazivajući ga zločinačkim. Junaci tame su, tako, još jednom pod okriljem noći poslali poruke zla.

Na prijavu građana iz susjedstva očevid su obavili djelatnici Policijske postaje Sinj. Hoće li se počinit elji otkriti pokazat će vrijeme. Do sada u sličnim slučajevima redovito su ostajali nepoznati.

Inače, pravoslavna crkva smještena je u mirnom dijelu uže gradske jezgre. Taj sakralni objekt, u kojemu se vrlo rijetko obavljaju vjerski obredi, donedavno je bio posve zapušten.

18.04.2010. (Slobodna Dalmacija)

 

%d blogeri kao ovaj: