Wiesbaden: : “Rekvijem za gospođu J” najbolji film na “Go Eastu”

©goEast / Sven-Helge Czichy
“Rekvijem za gospođu J” Bojana Vuletića proglašen je najboljim filmom 17. festivala “Go East”, posvećenog ostvarenjima iz centralne i istočne Europe.

Žiri je svoju odluku obrazložio jednostavno: “Hvala vam, gospođo J, što niste ubili nadu”, a nagradu u vrijednosti od 10.000 eura su jučer u Wiesbadenu primili redatelj Vuletić i glavna glumica Mirjana Karanović.

“Rekvijem za gospođu J” imao je svjetsku premijeru na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu, u programu “Panorama specijal”, domaću u nacionalnoj konkurenciji beogradskog FEST-a, gdje je osvojio četiri nagrade, uključujući i onu za najbolji film, a zatim je osvojio nagrade međunarodne kritike FIPRESCI u Sofiji i prikazan u Vilniusu.

Tokom predstojećeg 70. Kanskog filmskog festivala, biće prikazan u specijalnom programu – 25. izdanje ACID-a, programa francuske Asocijacije distributera nezavisnog filma, a tokom ljeta i na festivalima u Moskvi, Karlovim Varima i Montrealu.

Međunarodni žiri kritike najboljim dokumentarcem je proglasio film “Kino otok” Ivana Ramljaka (Hrvatska), koji “jednostavnim sredstvima i minimalističkim stilom na divan način pokazuje kako je film dio pejzaža”.

“Go East” festival održan je od 26. aprila do 2. maja u Wiesbadenu (Njemačka), a među najznačajnijim gostima bili su Agnieszka Holland, Lana Gogoberidze i Marta Meszaros, kojoj je priređen omaž.

Program festivala obuhvatio je 111 filmova iz 29 zemalja, kao i više predavanja, diskusija, a sve to je ispratilo 12.000 posetilaca.


Izvor: B92

%d blogeri kao ovaj: