Danica Marković-Srpska orhideja

U petak 9.6.2023.g.,u prostorijama pododbora Prosvjete u Osijeku, održano je predavanje prof. Jadranke Radošević „Danica Marković-Srpska orhideja“. Prof. J. Radošević, Savjetnica za srpski jezik, održala je predavanje o  velikoj srpskoj književnici.

Književni rad Danice Marković izvjesno vrijeme bio je prekriven velom zaborava , a danas možemo tvrditi da  je jedna od najznačajnijih pjesnikinja prve polovine 20. vijeka.

Čim se pojavila bila je prihvaćena i hvaljena čak i od najstrožih kritičara (Jovan Skerlić). Unijela je novu notu među ženske stihove, pisala je lično i ispovijedala se. Najbitnije karakteristike njene poezije su pesimizam, izuzetna iskrenost i lična nota.

  1. za svoj  književni  rad odlikovana je Ordenom Svetog Save, a naredne godine Bogdan Popović uvrstio ju je, kao jedinu ženu među pjesnicima, u svoju čuvenu „ Antologiju Novije srpske lirike“ , u kojoj je zastupljena sa 3 pjesme.

Danica Marković učestvovala je 1917. g. u Topličkom ustanku, ne prezajući ni za sopstveni život.

U mladosti Zvezdanka, u poeziji Srpska orhideja , u životu Srpska crna orhideja, simbol je podviga i stradanja srpske žene.

Vrlo poučno, zanimljivo i nadahnuto predavanje. Predavanju je prisustvovalo 20-ak članova i gostiju.

Predsjednik Pododbora. Zdenko Čikara

 

%d blogeri kao ovaj: