FIST Society te poziva na Buđenje

Jubilarni 15. Festival internacionalnog studentskog teatra (FIST 15), održaće se u periodu od 14. do 20. marta, na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u organizaciji studenata Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture, navodi portal danas.rs.

Tema ovogodišnjeg izdanja festivala nosi naziv „BUĐENJE“.

Finalne pripreme za realizaciju Festivala odvijaju se u kontekstu aktualne društvene situacije izazvane pojavom i ekspanzijom novog tipa virusa COVID-19, te preporuka Svjetske zdravstvene organizacije upućene svim zemljama i zajednicama da širenje virusa može biti značajno usporeno uz primjenu odgovarajućih restriktivnih mjera.

U takvim okolnostima uvideli smo da je naša ljudska, ali i umetnička obaveza da sprečimo potencijalno širenje virusa kako među učesnicima iz inostranstva, tako i u okvirima naše zemlje. Imajući u vidu sve navedeno, doneli smo odluku da redefinišemo koncept i poruku ovogodišnjeg Festivala, u želji da odgovorno i racionalno reagujemo na trenutne događaje – ne samo ispred internacionalnog festivala koji okuplja mlade ljude, već kao institucija koja edukuje buduće profesionalce i umetnike iz oblasti pozorišne i izvođačke umetnosti i uči ih stvaranju zasnovanom na vrednostima zajednice, navodi se u saopštenju organizatora, prenosi portal danas.rs.

Dodaje se da novonastala koncepcija festivala više ne podrazumeva dolazak stranih trupa, već ih uključuje i predstavlja na inovativan, savremen i interaktivan način.

– Prvobitni koncept i forma festivala su adaptirani i premešteni na Fakultet dramskih umetnosti, gde će, u okviru glavnog programa, pozorišne trupe iz inostranstva imati priliku da učestvuju putem live stream prenosa svojih predstava, kao i putem emitovanja već postojećih snimaka njihovih predstava. Sve ove sadržaje publika će tokom trajanja Festivala moći besplatno da prati u Bioskopskoj sali FDU. Nakon toga će se održavati online diskusije sa profesorima iz inostranih akademija, na temu globalne situacije u korelaciji sa korona virusom, kao i uloge umetnosti u trenucima društvene krize i novih umetničkih formi nastalih usled ovakvih okolnosti, piše u saopštenju, prenosi portal danas.rs.

Osim u virtuelnom prostoru, ističu organizatori, dio programa koji su pripremili studenti FDU će biti i dalje realiziran u fizičkim prostorima.

– Tako će Festival biti otvoren FIST produkcijom, studentskom predstavom u organizaciji studenata Fakulteta dramskih umetnosti ,,Izlomljeni prsti“, koja će premijerno biti izvedena na velikoj sceni pozorišta Atelje 212 14. marta u 20 časova, dok će druga FIST produkcija ,“Vineta“ biti prikazana na zatvaranju festivala, u 20h na sceni Zvezdara teatra.

U okviru pratećeg programa, koji će se održavati na Fakultetu dramskih umetnosti, kroz tribinski program govoriće se o ulozi umjetnika i umjetnosti u kriznim situacijama, kao i značaju solidarnosti, saradnje i međusobne brige koja nam pomaže u boljem prilagođavanju svakodnevnog života vanrednim situacijama nastalim u susretu sa globalnim krizama i momentima.

Posetioci će imati priliku da pogledaju i projekcije različitih filmova, posete izložbu studenata Fakulteta likovnih umetnosti i studenata Kamere Fakulteta dramskih umetnosti, ali i učestvuju u brojnim aktivnostima koje će se u periodu održavanja festivala odvijati na Fakultetu, zaključuje se u saopštenju, navodi portal danas.rs.

Izvor: Portal danas.rs
Foto: Promo
%d blogeri kao ovaj: