Ivanci

U petak,  24.11.2023.g., u prostorijama pododbora Prosvjete u Osijeku, održano je predstavljanje  knjige Slavka Kosanovića  „Ivanci-selo kojeg više nema“. 

Nedaleko od Tovarnika i Ilače postojalo je selo Ivanci koje je tokom Drugog svjetskog rata potpuno spaljeno i uništeno, a preživjelo stanovništvo se nikad više nije vratilo na svoja ognjišta. Danas se na mjestu nekadašnjeg sela prostiru oranice, a o životu na tom području svjedoči jedino oskrnavljena grobnica sa posmrtnim ostacima stradalih mještana. Kako bi sačuvali uspomenu na svoje selo, potomci Ivančana odlučili su da izdaju monografiju ‘Ivanci- selo kojeg više nema’.  Autor knjige je Slavko Kosanović koji je u vreme nestanka sela imao četiri godine.

– Za mene, kao i za sve potomke Ivančana, izlazak ove knjige je veliki događaj. Stradali su naši preci, očevi, djedovi, rodbina, prijatelji i sjećanje na te ljude je veliko zadovoljstvo za sve Ivančane koji su još živi – kaže Kosanović koji je još 80-tih godina prošlog vijeka počeo s prikupljanjem svjedočenja o Ivancima, selu koje su posle Prvog svjetskog rata naselili solunski dobrovoljci, porijeklom iz Like i sa Korduna.

– Prvo su dolazili kao fizički radnici kod grofa Eltza na ekonomiju. Poslije su odlazili u rat kao solunski dobrovoljci, a po povratku im je kralj Petar darovao po sedam hektara zemlje. Zidali su kuće i počeli se naseljavati, a kasnije im se pridruživala i rodbina – pojašnjava Kosanović.

Početkom Drugog svjetskog rata Ivanci su imali stotinjak kuća i više od 400 stanovnika. Mlađi mještani su se priključili NOB-u, a oni koji su ostali u selu aktivno su pomagali Narodnooslobodilački pokret. Zbog toga su 30. novembra 1943. godine Nijemci i ustaše potpuno razrušili i spalili cijelo selo, a mještane koje su zatekli poubijali. Oni koji su uspeli pobjeći od ruke krvnika, poslije rata nisu imali gdje da se vrate, pa su se nastanili u drugim sredinama. Poginulim Ivančanima 1956. godine podignut je spomenik koji je 1991. godine porušen. Ostao je samo betonski kostur grobnice, bez mramorne ploče na kojoj su bila ispisana imena žrtava.

– Cilj nam je da obnovimo spomenik na spomen-grobnici, tamo gdje su sahranjene 73 žrtve, da postavimo spomen-obilježje i napišemo imena strijeljanih, ali i imena Ivančana koji su poginuli tokom Drugog svjetskog rata, a za čije se grobove uopće ne zna gdje su, jer su izginuli po Bosni i Crnoj Gori – kaže Kosanović.

Pored autora o knjizi je govorio Lazo Đokić, Predsjednik Udruženja antifašista Vukovarsko-srijemske županije.

Istaknuo je da se pet godina za redom , prigodnim programom , obilježava godišnjica stradanja sela.

Ovom knjigom te obilježavanjem godišnjice daje se doprinos kulturi sjećanja koja se mora  njegovati te doprinos koji su stanovnici toga kraja dali u borbi i pobjedi nad fašizmom.

U program su sudjelovali i Milenko Vasiljević Čiko i Mihajlo Mića Zečević, članovi Književne sekcije Pododbora, koji su se predstavili sa   svoje dvije prigodne pjesme.

Programu je prisustvovalo 20-ak članova i gostiju.%d blogeri kao ovaj: