Kako samanjiti ovisnost djece o internetu?

Čak 47 posto djece posjećuje internet za vrijeme nastave. Njih 93 posto koristi se Facebookom, od njega se ne odvajaju ni na školskom satu. Zabava broj jedan postale su društvene mreže. Igrališta su zato prazna. U zadnje vrijeme se, stoga sve više govori o ovisnosti o internetu i kako je smanjiti?

Protiv te ovisnosti škole se sve teže bore.”Prva stvar edukacijom učenika samih da je to neprimjereno ponašanje, a s druge strane mislim da se najviše boje kazne, a kazna je da će im se oduzeti mobitel i da će roditelji morati doći po njega u roku od dan dva”, rekao je Slaven Staklanec, ravnatelj OŠ Većeslava Holjevca u Zagrebu.

A dan, dva bez mobitela mladima je ravno katastrofi. Online su i po 5 sati na dan. No, to ne znači nužno da su i ovisni. Roditelji se trebaju zabrinuti kada primijete da su njihova djeca počela zanemarivati svakodnevne obveze, npr. ako počne slabjeti školski uspjeh, kada počnu zanemarivati svoje potrebe, npr. potrebu za snom, i kada vide da se sve manje druže s vršnjacima, a sve su više na internetu.

Zabrana ipak nije rješenje. “Ne možete nikome reći, nemojte se više nikada ulogirati ili nemojte više nikada ići na Fejs ili nemojte više nikad korisitit internet ili smartphone. Ono u čemu leži odgovor bio bi nekakav odgovorniji način korištenja svih tih sadržaja”, smatra Davor Bodor, psihijatar u Psihijatrijskoj bolnici “Sveti Ivan”.

Službenih podataka o broju ovisnika o internetu, zapravo nema, no, procjenjuje se da ih je u Hrvatskoj oko 400 000.


Izvor: Hrt.hr

%d blogeri kao ovaj: