Obilježen Europski dan židovske kulture, posvećen temi dijaspore

Europski dan židovske kulture, koji se svake godine obilježava prve nedjelje u rujnu, ove je godine posvećen dijaspori. Židovska vjerska zajednica Bet Israel u Zagrebu obilježava ga predavanjima, izložbom slika i koncertom želeći istaknuti važnost prepoznavanja i poznavanja različitih kultura i tradicija kao osnove za dijalog, piše portal hrt.hr.

Foto: Matija Habljak/Pixsell

Židovska zajednica u Hrvatskoj danas, ističe koordinatorica programa kulture Bet Israela Svetlana Pozzi Klinčić, uživa ugled i poštivanje. Europski dan židovske kulture bitan je događaj za Europu jer smo, navodi, svi shvatili da kroz poznavanje i prepoznavanje naše tradicije stvaramo put ka dijalogu, prenosi nadalje portal hrt.hr.

O dijaspori u kontekstu židovskog i hrvatskog iskustva, predavanje je održala Tuga Tarle koja podsjeća da je dijaspora riječ s tradicijom dugom više od dvije tisuće godina i u najvećoj je mjeri vezana uz iskustvo Židova koji su se morali raseliti okolo po svijetu. Sama ta grčka riječ govori o rasapu, selidbi, nečemu što se  na sve strane raspršilo, a u moderno vrijeme dobila je i nove konotacije s obzirom na iskustva drugih zajednica koje su se prepoznale u židovskom iskustvu, navodi.

U sklopu obilježavanja Europskog dana židovske kulture u prostorijama Bet Israela otvorena je i izložba Delphi Morpurgo iz Trsta “Pustinja”.


Izvor: hrt.hr

%d blogeri kao ovaj: