Retrospektivna izložba M. Odavića u Dardi

Miroslav Odavić rođen je 1950. godine u Osijeku, gdje je živio i stvarao. Četiri pune decenije bavio se slikarstvom. Motivima je bio vezan za rodnu Slavoniju, Baranju i rodni grad Osijek. Slikao je pejzaže s poljem maka, žita, sjena, a često i motive vezane uz vodu Drave i Dunava ili motive sa mora, najčešće Pag. Sa jednakim zanimanjem i zadovoljstvom radio je i vedute gradova.

U svom umjetničkom izražavanju vješto se koristio svim slikarskim tehnikama, najčešće uljem na platnu dok je akril kao tehniku koristio u apstraktnim radovima. Učestvovao je na preko tristo slikarskih/humanitarnih kolonija i izlagao na mnogobrojnim zajedničkim izložbama u zemlji i šire.

Ima potvrđeni imidž osječkog slikara i veliki likovni opus, najbolji radovi su mu ulja na platnu. Učestvovao je i u slikarskoj koloniji ”Petar Dobrović” punih sedamnaest godina.

„Već četrdeset godina slikam, volim ovu našu Slavoniju, naše pejzaže. Jednostavno mi odgovara naša priroda.Volim od ove naše ravne crte nešto napraviti“, govorio je Miroslav…

„Post –humno nema kritike, kritika je primerena živim umetnicima, a za pokojnike je primerena ocena, sećanje i memorija, i ove reči se odnose na ocenu likovnog opusa Miroslava Odavića, to je moje sećanje na čoveka čiji je ceo život bio posvećen likovnoj umetnosti. Pitam se i duboko razmišljam kako bi Odavić reagovao na moju ocenu njegovog slikarstva, međutim jedno je sigurno da je ova ocena najbolji venac, obol njegovom slikarstvu.

Njegov slikarski opus poznajem na temelju radova koji su nastali u poslednjih sedamnaest godina u slikarskoj koloniji ”Petar Dobrović” u Dardi. Po svim karakteristikama likovnog dela, slikarskim elementima i parametrima likovne umetnosti, on sledi tradiciju evropskog postimpresionizma, točnije rečeno pripada jugoslovenskim pleneristima. Duboko podseća na slikarstvo Sezana, a po načinu nanošenja boje Odavić neodoljivo sledi slikarstvo Renoara.

Pikturu slike postiže igrom senke i svetlosti, postupkom propuštanja difuzme svetlosti kroz boju. Ovi postupci su tipični za temu pejzaža. Ako pak analiziramo neke njegove radove poput kompozicije ”Poljsko cveće” /slika u mom posedu/ Odavić je koristio slikarsku tradiciju Kandinskog iz prvog perioda koji predhodi periodu ”Plavi konji”. Svi njegovi radovi su netaknut prostor prepun prefinjenog imposta i pozitivnih senki. Impresionistički manir je osnovna elementarna vrednost slikarstva Miroslava Odavića“, istakao je likovni kritičar profesor Pero Matić.

%d blogeri kao ovaj: