Snimanje nastave onlajn iz srpskog jezika i pravoslavne veronauke

U Zajedničkom veću opština Vukovar juče 27. aprila je nastavljeno snimanje školskih lekcija na srpskom jeziku i pismu namenjenih za obrazovanje na daljinu učenika koji se obrazuju po modelu „A“ i „C“, navodi portal srbi.hr.

Nakon što su 21. aprila snimljeni prvi školski časovi srpskog jezika  za učenike osnovnih škola, juče su snimljene još tri video lekcije za đake srednjih škola, kao i časovi veronauke. Srenjoškolske nastavne lekcije pripremila je, te pred kamerama obradila školska nadzornica i savetnica za srpski jezik Jadranka Radošević.

– Pozdravljam ovu inicijativu Odbora za obrazovanje ZVO-a, saborske zastupnice i trudimo se da ovo odradimo najbolje za naše učenike. Svi mi nastavnici srpskog jezika radimo na tome da damo svoj doprinos, video i lekcijama u pisanoj formi, zatim razgovaramo sa učenicima koji imaju tehničke mogućnosti, ali nažalost još uvek ima učenika koji nemaju laptop ili kompjuter, neko nema internet u kućama tako da se dešava da se deca moraju snalaziti i raditi zajedno. Odlično je da nas na ovaj način mogu i videti. Često su lekcije iz književnosti teške da ih obrade sami i na ovaj način ćemo im olakšati i poboljšati zajednički rad. Pripremila sam tri lekcije iz srpske moderne što sad rade treći razredi, a maturantima će dobro doći ove lekcije kao priprema za maturu- izjavila je Jadranka Radošević za portal srbi.hr.

Počelo i snimanje veronauke

Veronauka je izborni predmet za učenike koji se obrazuju na srpskom jeziku i pismu, a prve lekcija za učenike od 5. do 8. razreda pripremili su i snimili veroučitelj Miroslav Mišanović, sveštenik Srđan Danguzović i jerej Vukašin Cvetojević.

-To su lekcije o prorocima, zatim socijalne teme siromaštvo, glad i o hrišćanskim vrlinama, te govorimo o svetom velikomučeniku Georgiju. Do sada je veronauka predavana preko određenih platformi i na taj način su učenici dobijali lekcije i zadatke iz ovog predmeta. Ovakav način rada zahteva i malo složenije zadatke, odnosno malo istraživačkog rada, samostalnog razmišljanja i zaključivanja.

Mislim da su se i učenici i kolege dobro snašli u celoj ovoj situaciji iako je sve došlo iznenada. Današnje snimanje lekcija je svakako pozitivna i pohvalna stvar, jer imamo priliku da ono što želimo prenesemo i da nas učenici vide. Drugačije je kada sami pročitaju lekciju pa možda ono što želimo da im naglasimo neko ne uoči i ne nauči. Ovako možemo da istaknemo ono najbitnije – rekao je jerej Vukašin Cvetojević voditelj katihetske kancelarije eparhije Osečkopoljske i baranjske, prenosi portal srbi.hr.

Inače, sve snimljene lekcije pripremljene su prema nastavnom planu i programu za učenike koji nastavu pohađaju po modelima A i C. Nakon odobrenja Agencije za nauku i obrazovanje, biće postavljene na onlajn obrazovnu platformu za nacionalne manjine Ministarstva nauke i obrazovanja, a u okviru programa „Škola za život“, navodi portal srbi.hr.

Izvor: Portal.srbi.hr
%d blogeri kao ovaj: