Suradnja među školama u regiji

“Škole su nam slične, a saradnje nikada nije bilo”, kažu direktori šest škola iz regije., prenosi RTS. Na inicijativu Beograda nedavno je tako, potpisan Memorandum o suradnji. Slovenija, Hrvatska, Makedonija, Bosna, Crna Gora, Srbija, s kim bismo surađivali ako ne jedni s drugima, zaključili su profesori gimnazija iz regije.

“Značaj ovog skupa je pre svega u tome što se kroz regionalne integracije postiže i približavanje Evropskoj uniji jer je regionalni princip integracija osnov za evropske integracije”, kaže Rade Zejak, direktor Šeste beogradske gimnazije.

Prvi susret obilježilo je potpisivanje Memoranduma o suradnji.

“Koji predviđa sve oblike saradnje od kulturnih manifestacija preko razmene nastavnika, učenika, zajedničkih projekata”, ističe Rade Zejak.

A kako u praksi izgledaju projekti u sklopu Europske unije, prenose profesori iz Hrvatske.

“Najteže u projektima je popratiti administraciju. Definitivno najvažnije u cijeloj priči je da smo mi dobili određenu količinu novca, ovdje se radi o 400 tisuća eura”, govori Nenad Polondak, direktor Gornjogradske gimnazije iz Zagreba.

“Učenje pravim vrijednostima u cilju očuvanja mira kako na Balkanu tako i u cijeloj Europi-glavni je cilj”, istakao je Silvano Marseljo, predsjednik Europske asocijacije nastavnih kadrova.

“Smatram da je Balkan spreman da učestvuje u nečem ovako velikom, ovo je jako bitan trenutak i mislim da sam naišao na jako lijep i dobar entuzijazam kod svih članova balkanske regije”, kazao je Silvano Marseljo, predsjednik europske asocijacije nastavnih kadrova.

Prvi zajednički projekt učenika je rok koncert, najavljen za početak septembra.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: