SVETOSAVSKA AKADEMIJA

Svetosavska akademija u organizaciji SKD “Prosvjeta” će se održati u petak 26. siječnja s početkom u 19 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana,  u Zagrebu, Trg Stjepana Radića 4. U sklopu svečane akademije nastupa Hor Hrama Svetog Save iz Beograda. 

HOR HRAMA SVETOG SAVE 

Pored redovnog učešća na bogosluženjima u Hramu Svetog Save, ansambl se uspješno predstavio široj publici, nastupima u zemlji i inozemstvu. Stručna javnost okarakterizirala ju je kao mladu momčad s velikim potencijalom. Ansambl čine diplomirani i magistrirani glazbeni umjetnici iz različitih područja glazbe, studenti Fakulteta glazbene umjetnosti drugih fakulteta Sveučilišta u Beogradu, kao i talentirani ljubitelji zborske glazbe. koji imaju praktično iskustvo u čitanju i izvođenju notnih zapisa.

Hor Hrama Svetog Save neguje srpsko narodno crkveno pojanje u višeglasnim obradama naših velikih kompozitora. Vodeće mjesto među njima svakako zauzima Stevan Stojanović Mokranjac (1856. – 1914.), ali svakako valja spomenuti i Kornelija Stankovića (1831. – 1865.). jednog od prvaka na polju očuvanja i normiranja srpskog narodnog crkvenog pjevanja, zatim Stanislav Binički (1872. – 1942.), kao i mnogi drugi suvremeni autori. Neizostavno, liturgijski repertoar zbora uključuje djela velikih ruskih skladatelja.

Osim sudjelovanja u vjerskim obredima, Hor izvodi srpsku narodnu glazbu u obradama domaćih skladatelja, kao i umjetničku glazbu domaćih i stranih autora. Zahvaljujući širini repertoara, zbor je u relativno kratkom vremenu ostvario veliki broj nastupa, između ostalog i na nekoliko značajnih koncertnih podija. Vrijedi spomenuti sudjelovanje na festivalu „Glazbeni edikt“ u Nišu 2019. godine, „Banjalučkim zborskim susretima“ u Banjoj Luci te sudjelovanje na „Festivalu kršćanske kulture“ u Zaječaru. U studenom 2019. zbor je održao dva koncerta u Minsku, Bjelorusija: u samostanu Svete Elizabete i u dvorani Bjeloruske državne filharmonije. Na 18. Moskovskom međunarodnom muzičkom festivalu „Zvučna Moskva“, u kategoriji „Pravoslavna horska muzika“, Hor Hrama Svetog Save osvojio je Laureat 2. stepena.

Ulaz je slobodan, a karte rezervirajte najkasnije do srijede 24. 01. 2024. godine potvrdom dolaska na e mail adresu: nikola.ostojcic@skd-prosvjeta.hr ili na broj 095 860 2846.

Program se realizira uz pomoć Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.
%d blogeri kao ovaj: