Teslin Smiljan dobio paroha

tesla

Kako javlja službeni portal Gornjokarlovačke eparhije, episkop Gerasim je ovih dana za sveštenika u tu parohiju postavio novorukopoloženog sveštenika, jereja Dragana Mihajlovića.

Gospićko-smiljanska parohija Gornjokarlovačke eparhije SPC-a nakon mnogo godina doživjela je svoj duhovni i liturgijski preporod. Kako javlja službeni portal Gornjokarlovačke eparhije, episkop Gerasim je ovih dana za sveštenika u tu parohiju postavio novorukopoloženog sveštenika, jereja Dragana Mihajlovića. On će svešteničku službu obavljati u Gospiću i obližnjem selu Smiljanu, rodnom mjestu Nikole Tesle. U Smiljanu je i Teslin otac Milutin bio sveštenik u hramu Svetih apostola Petra i Pavla. Postojanje Gospićko-smiljanske parohije SPC-a datira još iz 1785. godine.

– Posljednjih nekoliko mjeseci izvršena je kompletna obnova parohijskog doma u Gospiću, koji je u potpunosti osposobljen za život i rad sveštenika, ali još mnogo posla čeka novog paroha, čiji je jedan od zadataka i trud na obnovi porušenog hrama Svetog velikomučenika Georgija u Gospiću – stoji među ostalim na portalu Gornjokarlovačke eparhije.

Devedesetih je dosta pravoslavnih hramova oštećeno i porušeno u Lici pa tako i onaj u Gospiću.

Izvor: Novosti

 

%d blogeri kao ovaj: