U Udbini desetero zaraženih virusom korona

Kao malo mjesto vjerovali smo da ćemo izbjeći koronu, a sada nam se dešava ono što smo gledali da se događa nekom drugom. Trenutno je pakao kada netko dobije temperaturu, u Udbini je bolje slomiti nogu, nego dobiti vrućicu, kaže predsjednik lokalnog stožera Milan Uzelac, prenosi portalnovosti.com.

Prvi slučaj oboljenja od COVID-19 u Lici zabilježen je u Udbini 10. aprila. Već sljedećeg dana bilo je evidentirano četvero zaraženih, pa je čitava općina Udbina preventivno stavljena u karantenu odlukom Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije. Time je postala druga jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, poslije Murtera, koja je stavljena pod najstrožije mjere zaštite. Već u ponedjeljak, 13. aprila, u Udbini je registrirano desetero oboljelih, a testiranja su se počela vršiti na centralnom udbinskom trgu.

Dok epidemiološka služba obrađuje sve kontakte povezane sa zaraženima, policijske barikade su postavljene na svim ulazima prema mjestu, a na jednom prilazu se obavlja dezinfekcija vozila. Otkako je proglašena karantena iz Udbine nitko ne može izaći, osim vrlo kontroliranih dostavnih vozila. Vozači se prethodno moraju najaviti policiji uz čiju pratnju dolaze do odredišta, ali ne smiju izaći iz vozila. Odmah nakon isporuke, uz policijsku pratnju ispraćeni su s prostora općine, navodi portalnovosti.com.

Stroge mjere karantene u kojima se Udbina našla preko noći, drastično su promijenile ionako reducirani način života u uvjetima izolacije. Prvog radnog dana poslije katoličkog Uskrsa, Udbina je ostala je bez liječnika i medicinske sestre koji su zbog prethodnog kontakta sa zaraženima, bili u kućnoj izolaciji. Narednih dana u Udbini neće raditi pošta i mesnica, a trgovina će raditi samo do 14 sati i bit će redovito dezinficirana. Udbinu će permanentno nadzirati i dronovi kako bi se spriječilo eventualno nepoštivanje odredbi stroge karantene.

– Mjera ograničenja kretanja prvo je bila proglašena za cijelu općinu, ali je teško kontrolirati ovoliki geografski prostor od 683 kilometara četvornih. Sada se karantena odnosi samo na mjesto Udbinu, žarište zaraze. Ali mještani okolnih sela svejedno ne mogu napustiti mjesto prebivališta. Naravno, obustavljeno je izdavanje propusnica. Narednih dana očekujemo donošenje mjera po kojima će samo jedan član obitelji zbog eventualnih neizbježnih okolnosti, u sedam dana moći otići do Korenice – ističe šef Stožera civilne zaštite Općine Udbina Milan Uzelac. Napominje da od Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije očekuje novi medicinski tim, prenosi portalnovosti.com.

Milan Uzelac

 

U trenutku objave ovog teksta, pišu sa portalnovosti.com,  na Facebooku općinske stranice postavljena je obavijest da će doktor Ahmad Mahd raditi ponedjeljkom, srijedom i petkom prijepodne, a utorkom i četvrtkom poslijepodne. Može ga se dobiti na telefonski broj 053 778-172. Počela je i dezinfekcija svih stambenih zgrada u mjestu.

– Posebno moramo pohvaliti službu Hitne pomoći koja je stalno na prostoru Udbine pa u ovim teškim i izazovnim uvjetima pravovremeno reagiraju na poziv građana. Redovito rade pekara i apoteka. Imamo dovoljno maski, rukavica i sredstava za dezinfekciju. Problem nam je samo s radnim osobljem trgovine jer je nekoliko djelatnica u izolaciji zbog bliskih kontakata sa zaraženima. Mesnica neće raditi, jer djelatnik dolazi iz Gračaca. Komunalac i vodovod rade normalno. Bankomat je u funkciji – nabraja Uzelac raspoložive usluge pod mjerama karantene.

– Kao malo mjesto, vjerovali smo da ćemo izbjeći koronu. No sada je zavladala panika. Dešava nam se ono što smo slušali i gledali da se događa tamo negdje i nekom drugom. Sada je pakao kada netko dobije temperaturu. Bolje je sada slomiti nogu u Udbini, nego dobiti vrućicu. Ljudi su u strahu i svi bi se testirali, iako se još uvijek testiraju samo kontakti oboljelih i osobe sa simptomima. Jedna pacijentica je u težem stanju i nalazi se u Klinici za infektivne bolesti ‘Fran Mihaljević‘ u Zagrebu.

Ostali su u Gospiću u bolnici, ili su transportirani u đački dom gdje su smješteni lakši slučajevi. Srećom, Dom za umirovljenike u Udbini zasada je siguran. Osoblje radi u smjenama po 14 dana i sva dosada izvršena testiranja su negativna – navodi Uzelac.

Naglašava da je u motelu Grabovac organizirana karantena za 100 zaraženih koji ne bi mogli ostvariti samoizolaciju u svom domu. Povodom slučaja karantene u Udbini redovno se oglašava i Stožer civilne zaštite Ličko-senjske županije.

– Sasvim je jasno da u Udbini imamo lokalnu transmisiju, pri čemu nismo utvrdili nultog pacijenta. Postoji vjerojatnost da je to gospođa koja je bila na transplataciji bubrega u Klinici na Rebru. Tamo je bila negativna na koronavirus, ali je u Udbini nakon pojave simptoma registrirana kao pozitivna. Njoj se stanje pogoršalo pa je s upalom pluća i srednje teškom kliničkom slikom prevezena u Kliniku za infektologiju ‘Fran Mihaljević‘.

Njezin je suprug od ranije u bolnici u Gospiću, u srednje teškom stanju, a do izbijanja simptoma ostvario je niz kontakata. Svi ostali zaraženi u Udbini imaju blagu kliničku sliku – rekao je župan Darko Milinović i naglasio da će mjere karantene u Udbini ostati na snazi 14 dana od posljednjeg detektiranog zaraženog pacijenta.

Za slučaj da se dogodi prodor zaraze u udbinski Dom za starije i nemoćne, uslijedit će preseljenje korisnika u Gospić, u zgradu nove poliklinike koja je s ostalim bolničkim prostorom povezana samo jednim mostom. Kako bi pomogli Ličko-senjskoj županiji, Nacionalni stožer uputio je još jedan epidemiološki tim u Ličko-senjsku županiju.

Uzelac ističe da je lokalni stožer Civilne zaštite dao sve od sebe kako bi se širenje virusa spriječilo.

– Ostalo je sve na nama samima i na našoj savjesti. Sve ove mjere neće dati nikakve rezultate ako će mještani biti neodgovorni na način da se ne pridržavaju mjera socijalne distance i odgovornog ponašanja. Virus je tu, a samo mi odlučujemo do kada će biti. Moramo poštivati mjere županijskog, lokalnog stožera civilne zaštite, epidemiološke službe i djelatnika policije kako bi se mogućnost širenja virusa smanjila na najmanju moguću mjeru. Kao predsjednik Stožera civilne zaštite općine, uvijek sam dostupan i na raspolaganju svim mještanima Udbine – zaključuje Uzelac.

Izvor: Tjednik Novosti
%d blogeri kao ovaj: