Wikipedija na srpskom jeziku dostigla 350.000 članaka

Jedna od najvećih južnoslavenskih Wikipedija – Wikipedija na srpskom jeziku, dostigla je 350 hiljada članaka, prenosi B92. Jubilarni članak napisao je dugogodišnji urednik Nikola Božić koji je pod, korisničkim imenom “NikolaB”, na Wikipediju unio tekst o američkom hokejašu na ledu Brocku Nelsonu. 

Printscreen/sr.wikipedia.org

Inače, Wikipedija na srpskom jeziku nastala je 2003. godine, kada je preveden veći dio glavne strane s engleskog jezika, a potom napisan i prvi članak.

Samo tri godine kasnije imala je 100 hiljada članaka, a do 2013. godine 200 hiljada članaka. Članci su na početku bili pisani samo ćirilicom, a od 2006. godine je uveden softver koji je preslovljavao tekst sa ćirilice na latinicu i obrnuto, pa je i latinično pismo postalo ravnopravno.

Ovu enciklopediju je do danas uređivalo skoro 200 hiljada registriranih korisnika, a danas je aktivno oko hiljadu urednika. Više od 27 hiljada multimedijalnih datoteka je postavljeno za potrebe ilustracije članaka.

Wikipedija na srpskom jeziku danas ima više od 22.5 miliona pregleda i 37.5 hiljada izmjena na mjesečnom nivou. U prosjeku se napiše 40 članaka dnevno.

Najposjećeniji članci na ovoj jezičkoj verziji u posljednjih mjesec dana su o Lenki Dunđerski, Lazi Kostiću, te pjesmi Eurovizije… Posjećenost članaka uglavnom zavisi od aktualnih događanja u društvu.


Izvor: B92

%d blogeri kao ovaj: