11. SMOTRA DJEČJEG KULTURNOG STVARALAŠTVA -“Djeca su ukras svijeta”.

04.07. 2021. u organizaciji SKD „Prosvjeta“ Garešnica, održano je takmičenje u starim dječjim igrama je održano u Velikom Vukovju, gdje je učestvovalo sedam društava. Djeca su se tradicionalno takmičila u graničaru, nošenja jajeta u žlici, skakanju u vreći i koturanju obruča. Sve to u dvije dobne skupine, do deset godina i od  deset do četrnaestgodina.

Smotra dječjeg folklora, na kojoj je učestvovalo osam društava, je održana na tržnici u Garešnici. Zbog velike stanke u radu društava zbog Korone, imali smo dosta problema u organizaciji. Mnoga društva nisu mogli sastaviti ekipu i uvježbati program za prvobitni datum (20. 06.) za koji smo zakazali smotru, pa smo je morali pomaknuti za četrnaest dana poslije. Sada je već bio drugi problem jer su se djeca već pomalo razišla, pa smo ostali bez Hrvatskog, Mađarskog, Ukrajinskog i još jednog Srpskog društava, koji se ipak nisu mogli skupiti.

Tako da smotra nije bila šarolika i bogata kao prijašnjih godina.

Ipak, moramo biti zadovoljni jer ovo je prvo okupljanje nakon dugo vremena i jasno nam je da je ova stanka ostavila tragove u kulturno  -umjetničkim društvima i da dosta društava više neće funkcionirati kao prije.

Učestvovali su:

Češka Beseda V.i M. Zdenci

SKD Prosvjeta, KUD “Vaso Đurđević” Bršadin

SKD Prosvjeta Vrginmost

SKD Prosvjeta Hrvatska Kostajnica

SKUD „Branko Radičević“  Dalj

SKD Prosvjeta Dvor

KUD Sloga Vukovar

SKD Prosvjeta, KUD “Moslavina” Garešnica

 

Ukupno  je učestvovalo oko dvjestotinjak djece i pedesetakk odraslih.

Manifestaciju su financirali: Savjet za nacionalne manjine, Grad Garešnica i Bjelovarsko-Bilogorska županija. Podršku su nam pružili naši uvaženi gosti:

Gradonačelnik grada Garešnica Josip Bilandžija

Generalni sekretar SKD Prosvjeta Slobodan Živković

Jerej SPC Slavomir Gvojić

Predjednik VSNM BBŽ  Darko Karanović

Hvala svima učesnicima koji su skupili snage i hrabrosti da dođu na našu smotru. Svima nam je cilj da djecu zadržimo u društvima jer bez njih nemamo budućnosti.

Hvala i svima koji su nam pomogli donacijama, i naravno  našim članovima koji su cijeli dan bili radna ekipa – od ujutro pripremanja igrališta za igre do ponoći kada je očišćena gradska tržnica gdje je bio nastup, večera i druženje.

Bilo je naporno, ali za djecu se isplati žrtvovat , a na neki način to nam je i dužnost, jer DJECA SU UKRAS SVIJETA.

 

Pododbor SKD „Prosvjeta“  Garešnica

%d blogeri kao ovaj: