3. Festival dječje ilustracije: Dodijeljene nagrade najboljima

U prepunoj dvorani biblioteke SKD-a “Prosvjeta” u Zagrebu 30. novembra dodijeljene su nagrade i otvorena izložba radova učenika osnovnih škola koji su učestvovali na trećem po redu Festivalu dječje ilustracije. Ove godine trebalo je pročitati djela poznatog pjesnika Ljubivoja Ršumovića i ilustrirati omiljene likove ili scenu iz nekog od njih.

Na Festivalu svake godine učestvuje sve više učenika; ove godine stiglo je ukupno 146 radova iz skoro svih krajeva Hrvatske, među kojima su i četiri rada iz Srbije – dva iz Beograda, od kojih je jedan nagrađen, kao i po jedan iz Kragujevca i Užica.

“Radove je pregledao žiri na čelu s Borivojem Dovnikovićem Bordom, za svaki razred dodijeljene su po tri nagrade, a ukupno je izloženo sedamdeset radova.”,  rekla je zaposlenica Biblioteke Goranka Buljan. Festival su financirali Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, te Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta RH.

U svom govoru Bordo se podsjetio kako je prvi put uzeo olovku u ruke prije više od osamdeset godina kao četverogodišnjak i crtao na papirima iz trgovina koji su, kako je rekao, bili kvalitetniji od današnjih.
“U ovoj dvorani nikad nije bilo ljepše publike nego sada.”, kazao je Generalni sekretar SKD “Prosvjeta” Slobodan Živković, ističući da je i ovaj konkurs pokazao dječju talentiranost.

Nakon uručenja nagrada, Svetlana Patafta i Krešimir Fijačko iz Teatra Puna kuća prikazali su žonglersku predstavu ‘Bilo jednom jedno sunce’, a nakon toga održali i tečaj žongliranja.
“Ovo je do sada najbrojniji odziv, a s četiri rada iz Srbije može se reći da je postao i međunarodni.”, rekla je voditeljica Biblioteke Snježana Čiča i dodala: “Ove godine Festival smo radili zajedno s Majom Matić iz Centra za obrazovanje ‘Sava Mrkalj’, a radove smo grupirali, ne po uzrastu djece, nego po pjesmama koje su bile inspiracija za njih. Imamo ideju da iduće godine, osim učenika osnovnih škola, uključimo i djecu predškolskog uzrasta, mlađu braću i sestre učesnika koji bi, također htjeli sudjelovati. Tako bi se djeca najmlađeg uzrasta upoznala s književnošću srpskih autora.”

Maja Matić rekla je da je zadovoljna odazivom i da je ispunjen cilj da se u Biblioteci okupi što više djece, da se druže, uče i uživaju. “Zadovoljni smo brojem djece i radova i vjerujem da ćemo taj broj udvostručavati svaku godinu.”, rekla je.

Izvor: Tjednik Novosti
Foto: Nenad Jovanović/Novosti
%d blogeri kao ovaj: