8. Dani srspke kulture

fotke-razgovor-Iva,-Milan,-Svetlana
Foto: Nenad Jovanović

U punoj dvorani Dječjeg kazališta Dubrava publiku su najvećim dijelom sačinjavali mladi ljudi, učenici Srpske pravoslavne gimnazije, polaznici Dramskog studija  EHO SKD „Prosvjeta“, Dramskog studija Ze Kaem-a, Dramskog studija Dječjeg kazališta Dubrava, predstavnici Dramskog studija Teatra  „Tirena“ i studenti Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. Program je došao podržati  i pročelnik za kulturu grada Zagreba Duško Ljuština.

Nakon predstave publici  se prvo predstavio gost 8. Dana srpske kulture Milan Marković Matis po čijem tekstu „Znači, Marko kao Kraljević/ Pazi vamo“ je i nastala predstava „Zagreb gori“, autori predstave Saša Božić i Ksenija Zec, glumci predstave, Leo Vukelić, ravnatelj Dječjeg kazališta Dubrava, kao i Dijana Kržanić Tepavac, predsjednica ASSITEJ-a Srbije i članica Izvršnog odbora svjetskog ASSITEJ-a.

Dramsko pismo za mlade veoma je bitno i treba mu se pružiti posebna pažnja u osmišljavanju programa repertoara kazališta, jer odgovornost je samih umjetnika da stvaraju predstave za mlade koje direktno komuniciraju s publikom o temama koje se bave potrebama mladih, njihovim pravima, i koje hrabro i bez cenzure ukazuju o problemima u društvu u kojem žive.

„Zagreb gori“ je zasigurno predstava koja je zasluženo uvrštena u program 8. DANA SRPSKE KULTURE, kao i poziv dramaturga i dramskog pisa Milana Markovića Matisa koji je prezentacijom projekta „ONI ŽIVE“ na ADU i sudjelovanjem kao pisca u predstavi „Zagreb gori“ pokazao i hrvatskoj publici da se radi o piscu koji nema dlake na jeziku, ne nastupa u rukavicama, i čiji opus sigurno treba pratiti  i ubuduće.

%d blogeri kao ovaj: