Vojin Bakić, Svjetlonosne forme-retrospektivna izložba, Muzej suvremene umjetnosti (07. 12. 2013. – 02. 02. 2014.)

IMG_2669

U Muzeju suvremene umjetnosti otvorena je prva retrospektiva jednog od najznačajnih hrvatskih umjetnika 20. vijeka, Vojina Bakića (1915-1992).

Umjetnik čiji radovi su u vrijeme nastanka uvršteni u evropske i svjetske preglede moderne umjetnosti, koji je redovito izlagao na najvažnijim umjetničkim smotrama, nakon desetljeća kolektivnog zaborava, dobio je reprezentativnu izložbu koja je obuhvatila 50 godina umjetnikova stvaralaštva. Na izložbi je predstavljeno oko 200 skulptura i 80 crteža, kao i skice, makete spomenika, fotografska uvećanja, projektna i osobna dokumentacija te filmska građa. Osim što izložba kronološki i morfološki prati stvaralački i razvojni put umjetnika, izloženo je niz maketa i fotografija javne spomeničke plastike koja je uništena tokom devedsetih ili je još uvijek izložena devastaciji, kao i nikad izvedeni projekti.

Prosvjeta je za ovu priliku posudila za izlaganje dve Bakićeve biste u posjedu Društva, Savu Mrkalja, koja se može vidjeti na izložbi te Svetozara Markovića. Kako je Prosvjeti 2012. povjerena iznimno vrijedna arhivska građa g. Dušana Matića koja sadrži brojne Bakićeve dokumente, fotografije djela i iz života umjetnika, kataloge izložbi, novinske članke itd., izloženo je i nekoliko crteža i skica iz ove zbirke.

%d blogeri kao ovaj: