Državni vrh i izaslanici manjina i antifašista zajedno u Jasenovcu

Ja ovo smatram napretkom. Predstavnici nacionalnih manjina, žrtava, hrvatskih antifašista došli su ovdje, a onda će razgovori ići dalje. Ovo je gesta, kazao je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u srijedu 22. aprila na zajedničkoj komemoraciji državnog vrha i predstavnika naroda – žrtava bivšeg ustaškog logora Jasenovac, prvi puta nakon četiri godine, prenosi portal slobodnaevropa.org.

Polaganjem vijenca i cvijeća na spomenik “Kameni cvijet” hrvatski državni vrh i izaslanici žrtava – srpske, romske i židovske manjine i Hrvata antifašista – u srijedu su odali počast žrtvama ustaškog konclogora Jasenovac, na obljetnicu proboja preživjelih logoraša pred tačno 75 godina, 22. aprila 1945. godine.

“Reći ću da mi je drago što smo nakon dugo vremena došli ovdje u ovom sastavu. Sretan sam da nije bilo govorancija”, kazao je Milanović na komemoraciji bez posjetilaca i kulturno-umjetničkog programa zbog pandemijer COVID-19.

“Danas se prisjećamo svih žrtava logora Jasenovac, kojima odajemo počast. Izražavamo poštovanje njihovim obiteljima i preživjelim zatočenicima, te još jednom osuđujemo zločine ustaškog režima. Na nama je da njegujemo kulturu sjećanja i obrazujemo mlade generacije”, kazao je premijer Andrej Plenković.

Plenković, Milanović i predsjednik Sabora Gordan Jandroković položili su zajedno vijenac na spomenik u Jasenovcu.

Po cvijet su u spomen na žrtve položili predsjednik Židovske općine Ognjen Kraus, predsjednik Savjeta Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi, te predsjednik Saveza antifašističkih boraca (SABA RH) Franjo Habulin, koji su kao predstavnici naroda – žrtava, ponovno bili na obilježavanju nakon četiri godine.

“I mi smo htjeli založiti svoj dio doprinosa, a to je da budemo danas ovdje i da pokažemo da možemo biti solidarni i onda kada se međusobno ne slažemo i onda kada smo udaljeni u pogledu kako doživljavamo i kako ocjenjujemo pojedine pojave kao što je povijesni revizionizam, negacionizam ovoga mjesta, toleriranje onih koji veličaju ustaški režim i koji našu zemlju oslikavaju znamenjima toga režima”, istaknuo je Pupovac.

“Došao sam pružiti ruku, pokazati da sam spreman na ozbiljne razgovore i odnosu Vlade i vlasti prema povijesti. Došao sam i zato da riješimo sve naše probleme u interesu Republike Hrvatske i da sve hipoteke koje sramote ovu zemlju stavimo ad acta”, rekao je Ognjen Kraus, dodavši, pak, kako je “sigurno da neće doći sljedeće godine ako se to ne riješi”.

Mali pomaci

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin izjavio je da ima malih pomaka u odnosu vlasti prema antifašizmu i žrtvama fašizma, iako se problemi nagomilani kroz 30 godina ne rješavaju tempom kojim bi htjeli.

“Mi razgovaramo, u kontaktu smo, pokušavamo rješavati stvari i mislim da malih pomaka ima. Oni koji imaju tanko uho i oštar vid te pomake vide”, kazao je, pobrojavši pokroviteljstvo hrvatske Vlade nad sudjelovanjem hrvatskih antifašista na proslavi bitke na Sutjesci, Plenkovićev govor na otvorenju izložbe o holokaustu u Hrvatskoj, osigurana sredstva za ovogodišnjih 200 posjeta školskih razreda Spomen-području Jasenovac i najavu da je to od sljedeće školske godine dio obaveznog školskog programa.

“To su sam neki pomaci koje vidim i u kojima sudjelujem. Znam da nije moguće riješiti u mjesec dana problematiku koja se gomilala toliko godina ali treba ići korak po korak. Današnje zajedničko obilježavanje 75. obljetnice je pružena ruka i pokušaj i namjera približavanja da bismo lakše sjeli za stol”, kazao je Habulin.

Službena komemoracija je zbog pandemije COVID-19 uključivala samo polaganje vijenca i cvijeća, uz poštivanje mjera fizičke distance.

Izvor: Portal slobodnaevropa.org.
Foto: Slavko Midzor/Pixsell

%d blogeri kao ovaj: