FESTIVAL DEČIJEG FOLKLORA U BELOM MANASTIRU

Festival dečijeg folklora Slavonije, Baranje i zapadnog Srema održan je u Belom Manastiru po 15. put u organizaciji Zajedničkog veća opština. Ove godine zaigrali su najmlađi članovi iz 13 kulturno-umetničkih društava.

Publika u belomanastirskom bioskopu imala je 13. oktobra priliku da pogleda nastupe najmlađih folkloraša iz Negoslavaca, Vukovara, Markušice, Dalja, Tenje, Bijelog Brda, Borova, Bršadina, Kneževih Vinograda, Ostrova, Bobote, Trpinje te domaćina iz SKUD-a „Jovan Lazić“. Manifestacija se tradicionalno naizmenično održava jedne godine u Vukovaru, a naredne u Belom Manastiru. Ovog puta okupila je 13 podmladaka KUD-ova sa ukupno više od 300 učesnika.

– Ponosna sam zato što smo bili deo ove velike manifestacije, a velika je zato što mislim da je ovo prva manifestacija koja je obuhvatila toliki broj učesnika. Drago mi je što su sva ta deca došla i veliko je iznenađenje što imamo toliki broj dece koja učestvuju u kulturnim manifestacijama. Žao mi je što nije bilo malo više publike, ali se nadam da će sledeći put biti bolje – kaže predsednica SKUD-a „Jovan Lazić“ Svetlana Pešić.

Festival dečijeg folklora finansiran je sredstvima Saveta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske koji je ovu manifestaciju Zajedničkog veća opština prepoznao kao jedinstvenu i veoma značajnu za Srbe sa prostora Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije. Manifestaciju je zvanično otvorio predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.

– Kroz rad naših kulturno-umetničkih društava zaista nastojimo kod naše dece stvoriti empatiju prema tome ko su, šta su i da se ne stide toga. Deca treba svoje da vole, a tuđe da poštuju i to je najbolji recept za sprečavanje asimilacije, a istovremeno i za pokazivanje na koji način se održati kao autohtoni narod koji na ovim prostorima živi vekovima. Zajedničko veće opština će i dalje biti spremno da pomogne svaki oblik ovakvog rada i ovakvog delovanje – ističe Srđan Jeremić.

Više od tri stotine dece koliko je prodefilovalo binom dokazuju da je folklor na ovom području i dalje popularan način očuvanja kulture i tradicije Srba, ali za sam opstanak zajednice potrebno je uraditi još neke korake smatra zamenik gradonačelnika Belog Manastira iz redova pripadnika srpske zajednice Predrag Stojanović.

– Ako pogledamo broj dece onda smatram da za budućnost ne treba da brinemo, ali naravno nije dovoljno samo organizovati manifestacije nego i tokom godine treba kontinuirano raditi i osnažiti i ohrabriti naše mlade da znaju gde pripadaju, ali da to i negujemo. Nedostaje nam još puno toga, a svi zajedno moramo poraditi na povećanju upisa dece u srpska odelenja po modelima A i C. Pored toga, moramo osnažiti i naše organizacije kako bi svi zajedno doprineli tim procesima – napominje Stojanović.

Deca su u dvočasovnom programu uz osmehe i u narodnim nošnjama pokazala sve ono što su tokom godine vredno vežbala, a prikazani su spletovi igara i običaja iz gotovo svih krajeva u kojima žive Srbi.

%d blogeri kao ovaj: