Film Sergeja Bondarčuka: Prvi ruski bloksbaster krenuo u osvajanje svijeta

prosvjeta-vijest1Producent Aleksandar Rodnjanski je kazao da je film pravljen “takvim jezikom da bude univerzalno jasan”

Novi ruski film “Staljingrad” kandidovan za prestižnu nagradu Oskar, za tri nedelje prikazivanja u Rusiji i bivšim sovjetskim republikama, sakupio je milijardu 382 miliona rubalja.

Na taj način film je postao najprofitniji u istoriji savremene ruske kinematografije. Predstoje novi horizonti: sada predstoji prikazivanje u inostranstvu, piše Glas Rusije.

Reditelj velikog ratnog filmskog spektakla je Sergej Bondarčuk, koji je imao budžet od 30 miliona dolara.

Prošli vikend, kako se očekivalo, ojačao je pozicija Staljingrada: film je zaradio od prikazivanja još 180 miliona rubalja. Ukupna zarada značajno premašuje pokazatelje prethodnog ruskog rekordera, filma Timura Bekmambetova “Ironija sudbine”. Nastavak. Prikazivanje “Staljingrada” u bioskopima zemlje se nastavlja. Distributeri nude da se ono produži sa šest do osam nedjelja. Istovremeno prikazivanje filma započinje u evropskim zemljama, na teritoriji Azije i Amerike.

Producent Aleksandar Rodnjanski je kazao da je film pravljen “takvim jezikom da bude univerzalno jasan”.

– Meni se čini da nije pravilna želja da se snimi nešto za izvoz. Najrazumnije je da se prave filmovi za sopstvenu publiku tako da oni putuju, prevladavaju granice, posjeduju sposobnost da zainteresuju i druge gledaoce.

Prvi stranci koji će vidjeti film biće Kinezi. Za kinesku distribuciju izrađeno je više od tri hiljade kopija – dva puta više nego za rusku. Stanovnici Kine mogu da ocijene film o podvigu branilaca Staljingrada u vrijeme Drugog svjetskog rata od prošlog petka.

 

Film će se zatim prikazati u Japanu, Koreji, Njemačkoj, Americi… Prvi put za 40 godina ruski film je dospio u ruke velike distributerske kompanije – Kolumbija Pikčrs ga prikazuje i populariše u cijelom svijetu.

 

Nekoliko stvari ide naruku ovom filmu: Prvi put u Rusiji snimano je u formatu IMAX 3D. Kao drugo, realne istorijske činjenice poznate čitavom svijetu: Staljingradska bitka koja je prelomila tok Drugog svetskog rata, bitka kojom je započela ofanziva sovjetske vojske, završena kapitulacijom fašističke armije u Berlinu.

Dramatična ljubavna priča na poprištu jedne od najslavnijih i najkrvavijih bitaka Drugog svetskog rata, koja se odigrala 1942. godine, nakon što su nacističke trupe zauzele jednu obalu rijeke Volge.

Poslije neuspješnog pokušaja da pregaze rijeku i izvrše kontraofanzivu protiv njemačke armije, ruske trupe bile su prinuđene na povlačenje snaga. Ipak, nekolicina vojnika uspjela je da se domogne obale koju su držali Njemci i iskrcaju. Budući da su bili malobrojni, skrivaju se u priobalnoj kući, gdje upoznaju jednu devojku, kojoj su Njemci zaposeli dom, a ona sama nije na vrijeme napustila liniju fronta.

Usred vihora ratnih strahota rađa se ljubav, a od tog trenutka vojnici imaju jedan zadatak – da nju zaštite po svaku cijenu.

Evropska premijera Staljingrada će biti održana na Međunarodnom rimskom festivalu koji se održava od 7. do 14. novembra. Prema riječima direktora festivala Marka Milera, to je prvi slučaj u čitavom postsovjetskom periodu kada ruski film postaje dio velikog međunarodnog filmskog procesa.

http://www.vijesti.me

%d blogeri kao ovaj: