Gradi se replika rodne kuće Branka Ćopića

U rodnom selu  velikog književnika, klasika za sve uzraste Branka Ćopića, u Hašanima u opštini Krupa na Uni u toku su radovi na izgradnji replike njegove rodne kuće, potvrdio je načelnik opštine Mladen Kljajić za Srnu, navodi p-portal.net.

Kljajić je rekao da je početak radova ozvaničen 12. marta, te da je za prvu fazu Vlada Republike Srpske obezbijedila 100.000 KM. Ranije je bilo planirano da bi radovi trebalo da budu završeni do 15. juna.

U Hašanima, malom pograničnom selu, prije 105 godina rođen je slavni književnik Branko Ćopić, a prije 36 godina u Beogradu je tragično okončao život skokom s mosta. Bio je jedan od najplodnijih pisaca savremene srpske književnosti, pisao je pripovjetke, romane, pjesme, komedije, satire, filmske scenarije, priče i pjesme za djecu.

“Ježeva kućica” Branka Ćopića jedna je od najljepših priča u stihu za male i velike, koja je oplemenila mnoge naraštaje univerzalnom porukom o ljubavi prema vlastitom domu. Kao slikovnica nastala je davne 1957. godine kad je akademski slikar Vilko Gliha Selan svojim viđenjem smjeloga Ježurke Ježića legendarnoj basni u stihovima Branka Ćopića udahnuo novi život i učinio je apsolutnim dječjim književnim klasikom.

Prvu književnu nagradu Branko Ćopić dobio je 1938. godine od Akademije sedam umjetnosti za kratku priču, 1939. godine dobio je Rakićevu nagradu, a zatim i nagradu Srpske kraljevske akademije 1940. godine. Njegova antologijska zbirka pripovjedaka “Bašta sljezove boje” osvojila je Njegoševu nagradu 1972. godine, a NIN-ovu nagradu za najbolji roman dobio je 1958. godine za djelo “Ne tuguj, bronzana stražo”. Od 1968. godine bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Izvor: P-portal.net
%d blogeri kao ovaj: