IZLOŽBA SLIKA 17. saziva LIKOVNE KOLONIJE ” ĐOLA 2020 ” U DARDI

U okviru SKD ”PROSVJETA” Pododbor Darda u subotu 26. juna održana izložba slika sa 17. saziva LIKOVNE KOLONIJE ”ĐOLA 2020. Sve prisutne ispred LIKOVNE RADIONICE ”PETAR DOBROVIĆ” pozdravila  je voditeljica gđa Marković te se zahvalila na odazivu posebno umjetnicima, stvaraocima umjetničkih djela bez kojih izložba ne bi se mogla održati.  Izložbu su stihovima i pjesmom dopunile gđe Ljeposava Grubor i Hranislava Mesarić.  O izložbi i likovnoj koloniji govorio je prof. Pero Matić, istaknuvši da je kolonija vrijedna pažnje, nadrasla je sredinu u kojoj se odvija već sedamnaest godina tokom kojih je nastao  velik fundus slika. Kolonija je podigla nivo u kulturi, potreban je prostor kako bi se u ovoj sredini likovnost bolje istakla i održale izložbe. Umjetnost je  vanvremenska te ima veliki značaj u društvu. Slike predstavljaju uglavnom pitomi baranjski pejzaž, sto nije slučajnost jer Baranja je pitoma sredina.

Rada Marković, mag.lik.um.

Prikaz izložbe

Izložba pred nama, predstavlja promociju prošlogodišnjeg saziva slikarske kolonije“ Petar Dobrović“, SKD – Prosvjeta, pododbor Darda. U svom jednom segmentu, izloženi radovi predstavljaju eksploziju fovističke koncepcije elementa boje. Autori se nastoje osloboditi ograničenog koncepta slikarske kompozicije, boja se koristi u cilju da se odvoji dekorativne funkcije slike. Fovistički manir ove izložbe se inplicira u direktnom i ekspresivnom nanošenju boje na platno. Istina, ima tu i konstruktivizma, naručito u apstraktnim kompozicijama. U drugoj deceniji svog trajanja ova kolonija, o čemu svedoče pojedinačni eksponati, razvija se snagom i kontinuitetom svog trajanja. Razvojni put svakog slikara pojedinačno u slikarskoj koloniji „Petar Dobrović“ postepeno razbija okvire klasične koncepcije slike, i sigurno ide u pravcu impresionističkog konceptualizma. I dalje su tematski slikari različiti. Pored činjenice da se najčešće slika pitomi baranjski krajolik teme su različite. Preporučujući posetiocima ovu izložbu, mislim da bi u svrhu novih likovnih vrednosti trebalo u ovoj koloniji menjati vreme i mesto dogadjanja.

Pero Matić prof.

UČESNICI :

  1. ČURIK, H. DREMPETIĆ,A. ĐORĐEVIĆ, Đ.  ĐORĐEVIĆ, L. GOSTOVIĆ, D. JAKOVLJEVIĆ,  D. JOVANOVIĆ, N. KRAUS, Z. KRSTIĆ, N. LETIĆ, R. MARKOVIĆ, I. MATOUŠEK, R. MIRKOVIĆ, M. PAVLOVIĆ, Z. POPINJAČ, Đ. STANISAVLJEVIĆ, S. STOJKOVIĆ, M. ŠOLA, Z. ŠARČEVIĆ, S. ŠPIRANOVIĆ, Z. TADIĆ, N. TINTOR,  N. TRAUBER, V. VUKELIĆ  I G. ZLATARIĆ TE UČENICE: N. BEKIĆ, M. JEREMIĆ I G. KRAUS.
%d blogeri kao ovaj: