Izložba slika baranjskih običaja u Kneževim Vinogradima (VIDEO)

Slikar, amater-naivac Milan Dvornić iz Belog Manastira je izložio 29 slika – ulja na platnu koje oslikavaju narodne običaje baranjskih Srba (Raca, Mađara) i Šokaca prema svojoj knjizi „Oj Vidovo Vidovo“. Autor trenutno radi na drugom, detaljnijem i kvalitetnijem izdanju ove knjige.

Slike su bile izložene tri dana u domu kulture te su posjetioci mogli uživati u izuzetno živim i detaljnim slikama, kako to već može naslikati vrhunski slikar naivac koji je surađivao i učio od čuvenog Ivana Generalića.

Drugog dana izložbe, Milan Dvorinić je održao veoma kvalitetno predavanje o sakupljenim podacima iz razgovora sa starim Baranjcima koji još pamte te običaje. Nažalost, veliki dio tih kazivača čije je priče zabilježio Dvornić, više nisu među nama. Neke običaje scenski su prilagodili i prikazali lokalni KUD-ovi poput Dojdola u izvedbi KUD-a Ž.Ž. Mandić.

Izložbu su posjetili i gosti iz Bolmana, predstavnici SKD Prosvjete i predsjednici, gospođi Svetlani Šmrčković, uručili prigodan poklon. Svoje osjećaje, gosti su upisali i u knjigu utisaka.


Prosvjeta.net

%d blogeri kao ovaj: