Koncert zagrebačkog kvarteta u Skupštini Beograda

Hrvatski mediji su posebnu pažnju posvetili koncertu Zagrebačkog kvarteta u Beogradu u čast predsedavanja Hrvatske Evropskom unijom, prenosi Portal danas.rs.
Na koncertu Zagrebačkog kvarteta u svečanoj dvorani Skupštine Beograda bili su šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrizi, zvaničnici Ministarstva za evropske intergracije Srbije, poslanici i mnoge druge zvanice.
O ciljevima hrvatskog predsjedanja govorila je opunomoćena i privremena otpravnica poslova u Veleposlanstvu Hrvatske u Beogradu, Maja Bogdan, a u ime Ministarstva za evropske integracije Srbije savjetnik ministra, Jugoslav Milačić.
Bogdan je istakla da Hrvatska u predsjedanju EU slijedi prioritete koji se mogu opisati kao „Europa koja se razvija“, „Europa koja povezuje ekonomski, energetski i infrastrukturno“, „Europa koja štiti“ i „Europa koja ima utjecaj“, prenijela je iz Beograda agencija Hina.
Savetnik ministra za evropske intergracije, Jugoslav Milačić izrazio je nadu da će Hrvatska tokom svog predsjedanja „uspeti da zadrži kredibilnu politiku proširenja Evropske unije“ i da će u tom kontekstu „dati svoj doprinos dinamici proširenja“.
Koncert zagrebačkih muzičara u svečanoj dvorani Skupštine Beograda organiziralo je Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Srbiji, uz pomoć hrvatskog Ministarstva kulture.
Na programu Zagrebačkog kvarteta bili su „Simfonija za gudače br. 1 u C-duru“ i „3. Gudački kvartet u F-duru“ Dmitrija Šostakoviča.
Zagrebački su muzičari povodom obilježavanja početka hrvatskog predsjedanja Vijećem EU u nedjelju navečer 19. januara održali koncert i pred oko hiljadu ljudi u punoj sinagogi u Subotici, a svirali su djela Marka Ruždjaka, Ludwiga Van Beethovena, te Dmitrija Šostakoviča.
Izvor: Portal danas.rs
Foto:  Duje Klarić / CROPIX, Zagrebački kvartet, arhivska fotografija
%d blogeri kao ovaj: