Koncerti SNP ispod balkona Novosađana oduševili sugrađane

Koncerti Srpskog narodnog pozorišta  proteklog vikenda na više lokacija u Novom Sadu, oduševili  su publiku. Uz dirigenta iz Italije izveli su polusatne popularne operske klasike, navodi portal novosti.rs.

Srpsko narodno pozorište prethodnih dana održalo je nekoliko uspješnih mini koncerata na nekoliko lokacija u gradu, a jučerašnji 4. maja, posljednji, održan je na uglu Bulevara oslobođenja i Pap Pavla, uz podršku Policijske uprave Novi Sad. Osam članova orkestra i dvoje solista, uz dirigenta iz Italije tokom vikenda izveli su polusatne koncerte popularne operske klasike i neizostavnu numeru Bella ciao.

Naime, svako veče tačno u 19 časova, kada inače i počinju operske predstave u našem najstarijem teatru, počinjali su koncerti, pozdravom: “Dobrodošli u Srpsko narodno pozorište, kako vi ne možete kod nas, mi smo odlučili da dođemo vama. Molimo vas da isključite vaše mobilne telefone i samo ovoga puta, suprotno svim pravilima pozorišta, uzmete piće i grickalice. Čekamo vas na balkonu”, prenosi portal novosti.rs.

“Osvežili su mi dan. Ovo je predivno”, kazala je jedna starija Novosađanka koja se našla na uglu Bulevara oslobođenja i Ulice Pap Pavla, dok je njen suprug dodao da je prijatno iznenađen, i da je muzika melem za dušu.

Stanari okolnih zgrada sa prozora ili balkona posmatrali su, tapšali, čak i pjevali u nekim momentima dok su se nizale numere, od Mocartove Male noćne muzike, preko Habanera iz Karmen u izvođenju Jelene Končar, prvakinje SNP-a, do popularne Bella ciao, kojom su stanari muzičare vratili na bis.

“Ja sam dobila crvenu muškatlu od jedne bake sa drugog sprata koja je posle Habanere bila oduševljena, i sve vreme je igrala i kada sam ja završila poslala mi je poljubac i iščupala jednu muškatlu i bacila mi”,ispričala je prvakinja opere SNP za novosti.rs.

Talijanski dirigent, maestro Andrea Solinas je rekao da muzika mora da nastavi da živi, uprkos distanci i mjerama predostrožnosti.

“Aplauz je tako jednostavan način oslobađanja emocija, treba da nas podseti koliko je umetnost moćna”, kazao je talijanski maestro.

“Mi nismo lekari koji mogu da pomognu da se virus porazi, ali sam uveren da sada, više nego ikada, treba ponovo da otkrijemo koliko su zdrave i lepe emocije koje nas navode da se nadamo da ćemo se uskoro vratiti u normalan život.”,prenose novosti.rs.

Izvor: Portal novosti.rs
%d blogeri kao ovaj: