Ljiljana Habjanović-Đurović-Naš otac

U petak 8.3.2024.g.,u prostorijama pododbora Prosvjete u Osijeku, održano je predavanje prof. Jadranke Radošević „Ljiljana Habjanović Đurović-Naš otac“. Prof. J. Radošević, Savjetnica za srpski jezik, održala je predavanje o  značajnoj srpskoj književnici.

Na početku predavanja predsjednik pododbora Prosvjete Zdenko Čikara pozdravio je prisutne  te čestitao Dan žena ženskome dijelu publike.

Ljiljana Habjanović Đurović je najčitaniji i najtiražniji pisac koji stvara na srpskom jeziku u zadnjih 20 godina. Priredila je 5 antologija duhovne poezije. Odlikovana je ordenom Svetog Save za književni rad na prijedlog Njegove svetosti Patrijarha srpskog-blagopočivšeg, gospodina Pavla.

Napisala je 14 knjiga duhovne i svjetovne prirode. Dobitnica je niza nagrada i priznanja: „Vukove nagrade“, nagrade „Simo Matavulj“, “Vidovdanske nagrade“ te još 23 nagrade za svoj književni rad. Nekoliko puta je proglašena za jednog od 100 najutjecajnijih književnika u svijetu.

U drugome dijelu predavanja prof. Radošević je predstavila obiteljsku trilogiju-„Ženski rodoslov, Ana Marija me nije volela, Naš otac“. Tri djela Ljiljane Habjanović Đurović našla su se u jednoj knjizi u okviru „Prosvetine „ kultne edicije „ Veliki romani“.

Prof. Radošević je , u kontekstu trilogije, predstavila sva tri romana sa naglaskom na roman „Naš otac“. Trilogija je pisana prema stvarnim događajima, spisateljica opisuje svoj život, dakle autobografiju sa promijenjenim imenima likova.  „ Roman “Naš otac“ je potresna i istinita priča  o jednom ocu i jednoj kćeri, koji su se prvi put sreli posle četrdeset i tri godine. Sa njom su bile njene uspomene. Sa njim njegova kći iz drugog braka. Taj susret doneo je konačno razrešenje njihove drame“-ističe prof. Radošević  u svome predavanju.

„ Nema pokajanja -nema oproštaja!“- zaključuje autorica nakon  bolnog susreta.

Predavanje, putem prezentacije, duže od uobičajenih, držalo je pažnju publike više od 70 minuta! 

Vrlo poučno, dirljivo i nadahnuto predavanje!

Vrlo lijep poklon prisutnima za Dan žena!

Predavanju je prisustvovalo 20-ak članova i gostiju.%d blogeri kao ovaj: