Nastupom ANI Vukovar počeli “Dani srpske kulture u Rijeci”

Kulturno umjetničkim programom na Botelu Marina, u subotu 10. oktobra su započeli “Dani srpske kulture u Rijeci”. Ovogodišnja manifestacija otvorena je koreografijama i etno numerama Ansambla narodnih igara Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” iz Vukovara, Srpskog kulturnog društva “Vreteno” iz Rijeke, te spletom tamburaških pjesama u izvođenju soliste Živojina Jergića.

Sukladno ovogodišnjim epidemiološkim uvjetima, ograničeni broj posjetilaca uživao je u bogatom spletu srpskih tradicionalnih koreografija, nošnji i glazbe, dok je cjelokupni program posvećen obilježavanju 65. obljetnice istaknutog folklornog koreografa Spase Mutavskog.

U raskošnim nošnjama i sa koreografijama koje potpisuju istaknuti koreografi poput Desanke Đorđević, Vase Popovića, te Dragomira Vukovića-Kljace, pedeset članova Ansambla narodnih igara iz Vukovara, u Rijeku su donijeli Srpske igre iz Zapadne Slavonije, Podgrmečja, okoline Užica te Zapadne Srbije.

Po završetku kulturno umjetničkog programa, predsjednik riječkog pododbora SKD „Prosvjeta“, Dragiša Laptošević, osvrnuo se na nemjerljivi doprinos očuvanju tradicije koji rad koreografa Spase Mutavskog ima za srpsku manjinu u Hrvatskoj.

„Sa petnaest godina počeo je igrati u Vršcu, a kasnije kao koreograf i predavač brojnim generacijama, sa svojim ansamblima je obišao krajeve od Banata do Baltika i od Normandije do Crnog mora. U našem gradu, Spasa je proslavio KUD „Brodograditelj“, a u samostalnoj Hrvatskoj vezao se za “Prosvjetu”, te za Duhovno društvo „Đurđevdan“ u Drežnici. U Hrvatskoj nije bilo ansambla čiji članovi nisu učili ili makar surađivali sa Spasom Mutavskim“, istakao je Laptošević.

Prisutnima se obratio i zahvalio i sam gospodin Mutavski, izrazivši nadu da će i Rijeka uskoro oformiti ansambl poput Vukovarskog.

Subotnjem kako vizualnom, tako i glazbenom ugođaju na Botelu Marina, prisustvovali su i Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke, te Petar Mamula, zamjenik župana Primorsko-goranske županije iz redova srpske nacionalne manjine. Obrativši se prisutnima, zvaničnici su gostima iz Vukovara uručili prigodne poklone u ime Grada, odnosno Županije.

Ovo je prvi u nizu programa u okviru obilježavanja ovogodišnjih “Dana srpske kulture u Rijeci”.

Najave budućih događanja možete pratite na Facebook stranici riječkog pododbora SKD „Prosvjeta“.

 

%d blogeri kao ovaj: