NIKODIM: „SVETI SAVA NIJE PROPOVIJEDAO NACIONALIZAM, NEGO VJERU U VASKRSLOG GOSPODA“

Slavilo se Svetog Savu i u hramovima na području Eparhije dalmatinske, i to svečanije nego prijašnjih godina. Počast Svetom Savi ondje se iskazivala svečanim liturgijama, nakon kojih su djeca poslije recitiranja svetosavskih pjesama i svečarskih programa darivana simboličnim poklonima.

Tako je Svetosavska akademija u organizaciji pododbora „Prosvjete“ održana i u mjesnom domu kulture u Kistanjama. Svoj su joj obol, spletom plesova i pjesama toga kraja, dali članovi i članice KUD-a Bukovica, u čemu su im se pridružili učenici i profesori bogoslovije u sklopu Manastira Krka.

U Kninu je „Prosvjetin“ pododbor u povodu slave Svetog Save pripremio svečanost koja je, kao i svake godine dosad, okupila cijelu srpsku zajednicu u Dalmaciji. Poštovanje i odanost velikom svecu srpskog naroda izrazili su prvo najmlađi, dječjim pjesmicama i pričama o njegovu životu i djelima, a potom su veselu svečarsku atmosferu u prepunoj dvorani kninskoga studentskog doma narodnim igrama i pjesmama oplemenili KUD-ovi Bukovica i „Dositej Obradović“.

Prvi je put proslavi u Kninu, kao najviši predstavnik SPC-a u Dalmaciji, prisustvovao i episkop dalmatinski Nikodim: „Okupili smo se večeras ovdje, draga braćo i sestre, radi školske slave Svetog Oca Save, praznika koji je dječja slava, ali i slava svih nas koji se i dalje osjećamo radosnima poput djece u svakom trenutku svoga života, na proputovanju kroz ovozemaljski život k carstvu nebeskom. Prve riječi koje je Gospod izgovorio nakon Vaskrsenja bile su ‘Radujte se’, a upravo je tu radost svojedobno propovijedao i srpskim rodom, ali i dalje, širio Sveti Sava, prvi arhiepiskop srpski i jedan od najvećih vizionara i prosvjetitelja našeg naroda kroz vjekove; propovijedao je on ne nacionalizam, kako se obično predstavlja i kako mnogi vjeruju, nego vjeru u vaskrsloga Gospoda. Tako treba da se osjećamo slobodno i da živimo slobodno, jer nam je sam Bog dao tu slobodu. Treba da dolazimo slobodno u crkvu i da se ne stidimo pripadnosti srpskom narodu. Pripadnost jednom narodu je blagoslov i dar od Boga. Nije nam to dano zarad toga da poričemo pravo na postojanje drugom narodu: ako tako činimo, to onda više nije dar, nego je prokletstvo. Dano nam je da u miru živimo sa svima i da nadilazimo razlike i različitosti upravo kroz kršćansku ljubav i razumijevanje, pritom zadržavajući i njegujući svoj identitet i svoju kulturu“, poručio je u besjedi episkop Nikodim i vjernicima i drugima.

Na samom kraju Svetosavske akademije u Kninu šestoro tamošnjih osnovnoškolaca nagrađeno je pohvalnicama i tabletima za odličan uspjeh u svladavanju srpskog jezika i vjeronaučnog gradiva, ali i aktivno sudjelovanje u društvenom životu svoje zajednice. Darove za njih osigurali su ljudi dalmatinskih korijena i srpske nacionalnosti, koji su neraskidivim sponama vezani uz svoj zavičaj unatoč tome što već godinama žive u Njemačkoj. Svečanom slavlju u Kninu prisustvovala je dožupanica Šibensko-kninske županije Anja Šimpraga, dogradonačelnici Knina i Skradina, načelnici općina Biskupija, Kistanje, Ervenik i Civljane te predstavnici mnogih organizacija, udruženja i institucija srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

%d blogeri kao ovaj: