Novi mural osvanuo u Novom Sadu

Fasadu zgrade na Trgu neznanog junaka, s pogledom na Beogradski kej, od ponedeljka krasi novi mural, piše Danas, a prenosi B92.
Foto. Thinkstock/Ilustracija

Gullian de Kazabjanka, vizualni umjetnik Francusko- korzikanskog porekla, predstavio je na veličanstven način motiv sa slike iz kolekcije Galerije Matice srpske. U pitanju je „Anđeo mira I “ Stevana Aleksića (1876- 1923). 

Inače, u Galeriji Matice srpske do 17. septembra traje izložba na kojoj je predstavljeno kako izgledaju murali kojima je umjetnik Kazabjanka oslikao fasade u gradovima širom svijeta.

Inspiraciju za oslikavanje murala, umjetnik pronalazi u muzejima koje posjećuje, te navodi da u želji da ih vrati u život, ne bira on likove već oni pronalaze i inspiriraju njega. Lik sa slike Stevana Aleksića ostavio je tako izuzetno snažan utisak na njega, a želja mu je da svaki posetilac Novog Sada projecira sopstvene ideje na njegov rad.

Izrada ovog murala dio je globalnog umjetničkog projekta Outings koji je osmislio Kazabjanka i do sada ga realizirao u brojnim gradovima po svijetu, inspiriran umjetničkim nasljeđem.

Prema riječima Tijane Palkovljević Bugarski, upravnice Galerije Matice srpske i Novi Sad se priključio porodici gradova koji na fasadama imaju umjetnička djela iz lokalnih muzeja.

Ovo je, kaže ona, neka vrsta demokratizacije klasične umetnosti koja stavlja u dijalog umetnička dela, muzeje i građane.


Izvor: B92

%d blogeri kao ovaj: