Od 19. marta SPC obavlja bogosluženja bez vjernika

Arhijereji Srpske pravoslavne crkve najavili su da će i dalje održavati bogosluženja, ali bez prisustva i učešća vjernog naroda kao i da se do daljnjeg otkazuju sve druge crkvene manifestacije i okuplјanja, prenosi portalnovosti.com.

Arhijereji Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj obavijestili su sveštenstvo i vjernike da se u skladu s najnovijim odlukama državnih institucija Hrvatske nadležnim za suzbijanje epidemije prouzrokovane širenjem koronavirusa, bogosluženja neće prekidati. Odlučeno je, također, da će se od 19. marta, pa sve dok nadležni organi ne donesu drugačiju odluku, obavlјati bez prisustva i učešća vjernog naroda.

“Sve druge crkvene manifestacije i okuplјanja se odlažu do dalјnjeg. Hramovi će biti otvoreni za ličnu molitvu uz pridržavanje svih neophodnih mjera zdravstvene zaštite. Pozivamo vjerni narod da se za sve svoje duhovne potrebe obrate svojim parohijskim sveštenicima koji će ih posavjetovati oko svega i pomoći u svemu, a prvenstveno u vezi sa pričešćivanjem u novonastalim okolnostima”, poručuju arhijereji SPC-a, ističući da u potpunosti podržavaju Vladine mjere i napore kako bi se borba sa zarazom što prije okončala.

“Molimo se Gospodu da podari svima, a prije svega zdravstvenim radnicima, snagu, dobru volјu, strplјenje i međusobnu lјubav, znajući da nijedno iskušenje, pa ni ovo, nije veće od duhovnih sila koje nam je Bog podario. Pogotovu nas krijepi saznanje da nas Bog nikad ne ostavlјa”, stoji u saopćenju, prenosi portalnovosti.com.

Poručuju da se ovaj trenutak iskoristi za intenzivniju ličnu molitvu i da, suočeni sa svojevrsnom izolacijom, posvetimo novostečeno vrijeme svojim porodicama koje često, opterećeni drugim brigama, zapostavlјamo, navodi se u saopštenju koje su potpisali mitropolit zagrebačko-lјublјanski Porfirije, episkop gornjokarlovački Gerasim, episkop slavonski Jovan, episkop dalmatinski Nikodim, episkop osečkopolјski i baranjski Heruvim, te episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije.

Podsjetimo od 19. marta na snazi je nekoliko novih pooštrenih odluka Stožera civilne zaštite RH u svrhu sprečavanja širenja zaraze novim koronavirusom. Tako se na 30 dana zatvaraju ugostiteljski objekti i trgovine osim prehrambenih i ljekarni, a otkazuju se javna okupljanja, uključujući i vjerska, kao i sportski događaji. SPC je tim povodom objavio brojeve telefona koje vjernici mogu nazvati ako im je potrebna pomoć u vezi s hranom ili drugim potrebama koje možete vidjeti OVDJE.

Tokom četvrtka oglasila se i Katolička crkva u Hrvatskoj, ističući da se, da bi se izbjeglo širenje koronavirusa i očuvalo zdravlje stanovništva, svi vjerski obredi, događaji i sastanci, otkazuju od 20. marta do daljnjeg.

Rimokatolički svećenici će vršiti bogoslužja bez učešća vjernika koji se odlukama biskupa oslobađaju obaveze učešća na nedjeljnim i prazničnim obredima. Crkve će za vrijeme trajanja epidemije biti otvorene samo za osobnu molitvu zdravih vjernika koji su bez simptoma korona virusa.

U crkvi istodobno smije biti prisutno najviše deset osoba pazeći pritom da razmak između osoba bude barem dva metra; crkva mora imati stalno otvorena vrata, uz mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja, dok su sahrane dozvoljene uz strogo pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih uputa mjerodavnih državnih institucija.

Izvor: Tjednik Novosti
%d blogeri kao ovaj: