Održano predavanje “Kaligrafija”

U prostorijama osječkog Pododbora „Prosvjete“ u subotu 3. oktobra, dr. Snežana Šević održala je  predavanje “ Kaligrafija“.

Kaligrafija spaja umjetnost i pisanje jer za cilj ima da slovima da umjetničku formu kroz određeni stil pisanja.

Umjetnost lijepog pisanja obuhvaća kako obične ručne zapise, tako i umjetnička djela koja su napisana ovom drevnom vještinom.

Za kaligrafiju se koriste različite vrste alata, od četke preko markera i pera, od trske, bambusa ili ptičjeg perja, pa sve do flomastera posebno zarezanih za kaligrafsko pisanje. A, slova se pišu na pergamentu, papirusu i papiru.

Jedna od najvažnijih tvorevina čovječanstva je pismo, zahvaljujući kojemu važne istorijske tekstove možemo pročitati, a još od samih početaka tadašnji kaligrafi su se trudili da slovne znakove učine primamljivim za glavnu funkciju – prenošenje informacija.

Najstariji oblici kaligrafije nastali su  oko 4 000 godina prije nove ere, u drevnoj Kini.

Srpska kaligrafija pripada zapadnoj kaligrafiji, te koristi fonetsko pismo koje karakterizira princip – jedan glas, jedan slovni znak. Kaligrafija kod Srba ima duboke korijene.

Ona se razvijala u srednjem vijeku usporedo sa rađanjem srpske književnosti. Imamo tako i različite tipove pisanja s obzirom na imena onih koji su pisali određene povelje, dokumente ili zakonike i normalno je da je bilo i utjecaja ruske i grčke kaligrafije, a što je doprinijelo da se pronađe određeno savršenstvo i harmonija.

Neke od najznačajnih knjiga pisanih srpskom rukom nastale su u srednjem vijeku i pisane su kaligrafijom, a najstarija sačuvana potiče iz 1494. godine. Svakako, je najznačajnije i najpoznatije Miroslavljevo jevanđelje, a među značajnim kaligrafskim djelima iz Srbije su i Dušanov zakonik, Povelja Kulina bana i Žitija svetaca i srpskih vladara koja se i dan danas čuvaju u Hilandaru. Svi ti dokumenti govore o kontinuitetu i prisustvu Srba na ovim prostorima.

„Zanimljivo i korisno pedavanje, popraćeno prezentacijom trajalo je sedamdesetak minuta, a dr. Snežana Šević je pokazala i primjerke pravog pergamenta, te papira koji se danas koriste, a zatim i radove koje su izrađivali učenici koji su pohađali „Ljetni tečaj kaligrafije“ u manastiru  Dalj planina“, naglasio je Zdenko Čikara, predsjednik Pododbora Osijek.

Programu je prisustvovalo dvadesetak članova i gostiju, a nakon programa uslijedilo je druženje.

%d blogeri kao ovaj: