Podobor Bijelo Brdo na ”Lipovljanskim susretima”

Lipovljanski susreti otvoreni su  27.augusta u parku Lipovljana, malog slavonskog mjesta, pred nekoliko tisuća Lipovljanaca i njihovih gostiju.

SKD Prosvjeta na ovogodišnjim Lipovljanskim susretima bila je zastupljena sa pododborom iz Bijelog Brda, koji je uz folklorno-pjevački nastup, srpsku zajednicu zastupao i u gastronomskoj ponudi Srba iz istočne Slavonije.

Lipovljanski susreti središnja su manifestacija nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, a kao i svake godine, traju tri dana i za to vrijeme posjetitelji mogu uživati u mnoštvu različitih događaja, od znanstvenih i gospodarskih susreta, izložbi i prezentacija narodnih nošnji do bogate gastronomske ponude pojedinih nacionalnih kuhinja.

Glavni pokrovitelj ovogodišnjih, sedmih po redu, susreta je Grad Zagreb, dok je visoka pokroviteljica predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović. Kao njen izaslanik Susrete je otvorio Sisačko- moslavački župan Ivo Žinić.

Prije mimohoda sudionika kulturno umjetničkog programa kojim su Susreti otvoreni, održan je okrugli stol na temu uloge i položaja nacionalnih manjina u demokratskim društvima u uvjetima izbjegličke krize.

Kako je naglasio Aleksandar Tolnauer, jedan od predavača i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH, migrantska kriza, i ako se na prvi pogled možda tako i ne čini, jako je bitna i za Hrvatsku.

Susreti se održavaju uz potporu Savjeta za nacionalne manjine RH, Sisačko-moslavačke županije i tamošnje Turističke zajednice te Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Sisak.


(quirinusportal.com)

%d blogeri kao ovaj: