Pomaknuto stanje svijesti hrvatskoga društva danas

knjiga-svijesti

Sibila Petlevski, “Stanje sumraka” / Fraktura, 149 kuna / Nakon sedam godina rada hrvatska književnica raznorodnih interesa Sibila Petlevski završila je trilogiju o Viktoru Tausku, kako sama navodi, jednom od prvih psihoanalitičara iz Freudova kruga.

Tausk je rođen 1879., a umro 1919. godine, a dio života proveo je i u Hrvatskoj. Prvu knjigu iz trilogije Tabu o Tausku “Vrijeme laži” Sibila Petlevski objavila je 2009., drugu “Bilo nam je tako lijepo!” 2001., a “Stanje sumraka” krajem prošle godine. Sama je autorica izjavila da je u prvom romanu iz trilogije Viktor Tausk jedan od junaka u žanru detektivskog romana, da je drugi roman napisan u žanru fikcionalizirane biografije, dok je u trećem Viktoru omogućila da progovori kao “jedan od pripovjedača”. A u tom trećem romanu književnica priča o junacima o kojima je pisala i u prethodna dva romana pa je preporučljivo pročitati oba ta romana kako bi “Stanje sumraka” bilo protočnije i razumljivije štivo. Jer proza Sibile Petlevski je zahtjevna, iznimno koncentrirana, puna podataka. Za njeno razumijevanje i praćenje u svakom je slučaju potrebna zavidna količina predznanja, ali i iskustvo čitanja ulančenih književnih uradaka.

Na kraju romana “Stanje sumraka” autorica donosi popis, kako sama kaže, stvarnih, izmišljenih i domišljenih likova. Nevjerojatan je to sklop ljudi i sudbina koji dokazuje da se autorica jako dobro pripremala za pisanje trilogije, u čemu nije trebala samo maštu, nego i puno istraživanja. Pišući završni roman, poslužila se terminom stanje sumraka iz psihijatrijske prakse koji se odnosi na pomaknuto stanje svijesti uzrokovano drogama ili PTSP-om. Tako su romani Sibile Petlevski iz trilogije Tabu dobili ne samo na autentičnosti nego i na aktualnosti, jer su problemi droge i PTSP-a i dalje dio hrvatske svakodnevice. A i kada piše prozu, Sibila Petlevski je prije svega pjesnikinja, što njenoj prozi daje dodatnu težinu, ali i određen rizik hermetičnosti.

Izvor: Vecernji.hr

 

%d blogeri kao ovaj: