Predavanje: „Kraljica Draga Obrenović“

U petak 16. oktobra u prostorijama osječkog Pododbora „Prosvjete“u okviru dvanaestog ovogodišnjeg programa, prof. Zoran Jakšić održao je  predavanje “ Kraljica Draga Obrenović“.

Profesor istorije iz Trpinje Zoran Jakšić, putem prezentacije, na zanimljiv i osebujan način, približio je prisutnima istorijsko razdoblje u kojem na srpskom prijestolju dolazi do pada dinastije Obrenović, te ponovnog dolaska na vlast dinastije Karađorđević.

Draga Obrenović, djevojačko Lunjevica je bila kraljica Srbije i supruga kralja Aleksandra Obrenovića, posljednjeg kralja iz dinastije Obrenovića.

Prije nego što je postala kraljica, Draga je bila udovica inženjera Svetozara Mašina i bila je dvorska dama na dvoru kraljice Natalije Obrenović.

Ubijena je zajedno sa suprugom tokom Majskog prevrata 30. maja 1903. godine. Kroz istoriju je ostala zapamćena kao „najomraženija kraljica“, a njen život su pratili brojni skandali.

„Ono što je javnosti manje poznato je to koliko je ona zapravo bila obrazovana, znala više stranih jezika, kao i to da je voljela čitati i pisati pripovijetke i romane. Bila je i članica novinarskog društva i urednica jednog časopisa“, istakao je prof. Zdenko Čikara, predsjednik osječkog pododbora SKD „Prosvjeta“.

Programu je ovoga puta, prisustvovalo petnaestak članova, a nakon programa kao i uvijek do sada, uslijedilo je druženje u ugodnoj atmosferi.

%d blogeri kao ovaj: