SKD “Prosvjeta” djeluje u Osijeku više od 20 godina

U Osijeku već godinama djeluje Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ koje je do sada puno toga učinilo na kulturnom polju, kada je riječ o osječkim Srbima. Društvo je svoj rad obnovilo 1996. godine nakon poduže stanke.

Prema riječima prof. Zdenka Čikare predsjednika osječkog pododbora, za portal glas-slavonije.hr, ta srpska kulturna udruga iduće godine slavi dvadeset i pet godina neprestanog djelovanja.

Uspješan rad SKD-a „Prosvjeta“ završio je nasilno 1972. godine kada je zabranjen zajedno s Maticom hrvatskom. Prvo sjedište „Prosvjete“ nakon obnove djelovanja bilo je u Stepinčevoj ulici (bivšoj Beogradskoj), nedaleko od zgrade Glavne pošte. Trenutno imaju četrdeset i sedam članova. To zasigurno nije puno kada se uzme u obzir da u Osijeku danas živi 6700 Srba, koji čine najbrojniju etničku manjinu. Uz Zdenka Čikaru, koji radi kao učitelj u Kapelni, kod Donjeg Miholjca, SKD „Prosvjeta“ vodi još četvero volontera. Zamjenik predsjednika osječkog pododbora je diplomirani ekonomist Velibor Zirojević, a članovi predsjedništva su pjesnik Milenko Vasiljević “Čiko”, Ljilja Popadić i Ružica Bluha.

„SKD „Prosvjeta“ krovna je kulturna institucija Srba u Hrvatskoj. Ovisno o pododboru, a u Hrvatskoj ih je više od pedeset, „Prosvjeta“ vodi razne kulturne programe, prema mogućnostima. Mi ovdje zbog nedostatka prostora ne možemo imati kulturno-umjetničko društvo ili nešto slično i da hoćemo. Uglavnom smo orijentirani na likovne izložbe, predstavljanje knjiga, predavanja, pjesničke susrete i slično. Ova je godina specifična zbog epidemije korone, zbog koje neki dogovoreni programi nisu održani, poput predstavljanja knjige “Srpski dobrovoljci iz Bačke, Banata i Baranje (1914. – 1918.)” autora Milana Micića.

Obično krajem siječnja u Prosvjeti obilježavamo krsnu slavu društva, to je Sv. Sava. Održali smo predavanje o Aleksi Šantiću, Zahariju Orfelinu i kaligrafiji. O Šantiću je govorila prof. Jadranka Radošević, školska nadzornica-savjetnica za srpski jezik. Predstavili smo i knjigu “Epigrami” Dragoljuba Vojnovića, te održali “Večer uz vino, poeziju i gitaru” Slavka Bubala iz Vukovara. Orfelin je bio znameniti Vukovarac iz 18. stoljeća, autor prve biografije o ruskom caru Petru Velikom. Imali smo i pjesničku večer, a kao gosti nastupili su članovi etnoskupine Đurđevak iz Bobote. Ugostili smo i putujuću izložbu o književniku i diplomatu Ivi Andriću“,  rekao je Čikara.

Takođe je istakao i  izvrsnu suradnju sa parohom, o. Aleksandrom Đuranovićem, koji ponekad sa obitelji sudjeluje u programima „Prosvjete“. Srećom, posljednjih pet ili šest godina utihnuli su huliganski napadi na sjedište „Prosvjete“, naročito od kada je postavljen videonadzor. U „Prosvjetinu“ pododboru  posebno se raduju gradnji Srpskog kulturnog centra u Ulici Jovana Gojkovića, u Donjem gradu.

Izvor: Portal glas-slavonije.hr
Foto: Zdenko Pušić
%d blogeri kao ovaj: