Vukovarska “Prosvjeta” obeležila Božić muzikom i stihovima

Tradicionalnim Božićnim programom u Ružičkinoj kući vukovarski pododbor SKD „Prosvjeta” započeo je ovogodišnju sezonu kulturnih programa. Drugog dana pravoslavnog Božića vukovarski pododbor iskoristio je priliku da ovom prazniku, sem verskog i duhovnog, pridoda i jedan svetovni značaj.
Program je po običaju bio spoj mladosti i iskustva. Priliku da nastupe pred vukovarskom publikom dobili su svi koji se u Vukovaru bave umetnošću i kulturom uopšte. Tako je publika mogla da uživa u zvucima klasične muzike na harmonici, gitari, klavijaturama i klaviru, ali i u horskom pevanju i muzici tamburaša.
 “Mi se trudimo da naša publika ovaj praznik doživi na način kako to vukovarski pododbor “Prosvjete” radi već po tradiciji. To nama nije poseban napor jer imamo dovoljno kvalitetnih izvođača koji se uvek rado odazivaju na naš poziv da učestvuju u ovom programu, a mi smo tu samo zbog toga da ih okupimo i da im kažemo u kom pravcu bi trebali da idu. U ovom slučaju tema nam je Božić pa je i program tako prilagođen.”, kaže predsednik vukovarskog pododbora SKD „Prosvjeta” Milenko Živković, prenosi web portal srbi.hr.
Kada je o mladosti reč, pored već prekaljenih učesnika, viđena su i neka nova lica. Lani Ernjaković ovo je bio prvi nastup na “Prosvjetinom” programu pred publikom u Ružički, ali je na gitari demonstrirala sigurno muziciranje i tako pokazala sve čari ovog predivnog instrumenta. Inače Lana pohađa nastavu u OŠ „Nikola Andrić”, a gitaru uči u Muzičkoj školi „Dragutin Tadijanović”.
Lanin kolega Vanja Živanović je već prekaljeni učesnik “Prosvjetinih” programa, a njegov instrument, harmonika, je među Srbima možda i najpopularniji. Raznim povodima Vanja je spreman da svojim muziciranjem da svoj doprinos, a posebno je inspirisan kada je reč o Božiću, velikom prazniku pravoslavnih hrišćana.
Vukovarsko srpsko pevačko društvo „Javor” neizostavan je učesnik kako ovog božićnog tako i svih ostalih programa koje organizuje vukovarski pododbor SKD „Prosvjeta”. Za svaki od njih „Javor” ima odgovarajući repertoar, a ovoga puta to su bile pesme posvećene Božiću.
Osim pomenutih, u programu su učestvovali i recitatori pododbora Nevenka Lukić i Milica ŠarčevićNataša Lapčević na klaviru, Nebojša Filipović na harmonici, Siniša Agić na klavijaturama i tamburaški orkestar „Vučedolski zvuci” sa vokalnim solistom Živojinom Jergićem.
%d blogeri kao ovaj: