Zagreb – Lisinski: Održan svečani koncert u povodu 25. godišnjice priznanja RH

kolindagk7.jpg.688x388_q85_crop_upscale

Svečani koncert pod nazivom “Moja domovina” održan je u nedjelju 15. januara u dvorani Vatroslava Lisinskog. Koncert je završna središnja proslava obilježavanja 25. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske.

Na koncert su došli predsjednici Vlade i Sabora, te predsjednica države, svi ministri iz Vlade RH, potpredsjednici Sabora, predsjednik Ustavnog suda, pojedini bivši članovi Vlade nacionalnog jedinstva, crkveni vjerodostojnici, među kojima je bio i Mitropolit zagrebačko – ljubljanski Porfirije i predstavnici braniteljskih udruga.

Obraćajući se nazočnima premijer Andrej Plenković poručio je kako je, pripremajući se za koncert – čitao dio arhive prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i njegovu korespondenciju s akterima međunarodne zajednice. “Njegova ljubav i elan te velika državnička vještina hrvatske diplomacije dovela je do rensanse hrvatske države”, poručio je Plenković Također je istakao “da kao društvo moramo težiti istini o našoj prošlosti, moramo dijalogom rješavati probleme svakodnevice i moramo graditi konsenzus o razvojnim gospodarskim smjernicama hrvatske budućnosti”.
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je kako je 15. siječnja 1992. slavan dan u hrvatskoj povijesti, datum kojemu je doprinos dao svaki državljanin i državljanka RH i svi pripadnici nacionalnih manjina koji su branili našu zemlju.

Predsjednica je, također, poručila da “Gledamo u to kakvu Hrvatsku želimo – prva nam je zadaća osigurati dobrobit mladih u Hrvatskoj. Imamo, slavnu prošlost, geografski položaj, prirodne resurse i što je najvažnije – marljive i dobre ljude. Idemo to iskoristiti u gradnji bolje budućnosti za sve”, poručila je predsjednica.
Svoje je obraćanje završila riječima: “Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska”.

Link za video govor predsjednice RH:  KLIKNI OVDJE

U čast velikog jubileja na koncertu su nastupili Zbor i Orkestar Opere HNK iz Zagreba i Zbor Hrvatske Radiotelevizije, pod ravnanjem maestra Nikše Bareze i uz sudjelovanje Tamare Franetović Felbinger, Ljubomira Puškarića, Stjepana Franetovića, Tvrtka Stipića i Ozrena Bilušića. Izvodili su djela Ivana pl. Zajca, Jakova Gotovca i Blagoja Berse. Po završetku svečanog koncerta upriličen je vatromet kod fontana.


Izvor: hrt.hr

%d blogeri kao ovaj: