Zagreb: Multikulturni Zrinjevac

Na skupu, koji je održan u centralnom gradskom parku Zrinjevac, nacionalne manjine koje žive i djeluju u Zagrebu su se nošnjama, pjesmom, plesom i delicijama po šesti put predstavile svojim sugrađanima.

Okupljenima se obratio predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, pišu Novosti, koji je podsjetio na historijski doprinos manjina razvoju grada, dok je gradonačelnik Milan Bandić rekao da je tokom godina u gradu realiziran veliki broj projekata.

” Još je važnije da smo stvorili multikulturni, multietnički i multikonfesionalni grad pa od nas mogu učiti moje kolege iz drugih gradova u Europi”,rekao je Bandić.

Govor je održao i predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina grada Zagreba i predsjednik crnogorskog manjinskog vijeća Dušan Mišković. Rekao je da su zagrebačke vlasti najviše od svih u Hrvatskoj primijenile Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

Svoje nošnje je na Zrinjevcu pokazalo 19 manjina, dok je svoja pjevačka i igračka umijeća pokazalo njih devet, između ostalog i Srbi koje su predstavljali ZborXop i folklorna sekcija zagrebačkog pododbora Prosvjete.

Oba ansambla pod vodstvom Jovane Lukić dobila su zasluženi aplauz za izvedene pjesme i igre.

Među bogatom gastronomskom ponudom isticao se štand na kome su aktivisti ‘Prosvjete’ i članovi VSNM-a grada Zagreba ponudili bogatu lepezu jela te crnog vina i domaće rakije.

” Donijeli smo sir iz Dalmacije, kobasice iz Krnjaka, proju, gibanicu i veliki izbor starih domaćih kolača koje su ispekle vrijedne domaćice”, rekla je za Novosti Nada Komljenović, čiji je štand posjetila i ambasadorica Srbije Mira Nikolić.


Izvor: Novosti.com

%d blogeri kao ovaj: