Zagrebački pododbor “Prosvjete” opstaje uprkos koroni i transparentima s govorom mržnje

Redovna izborna skupština Pododbora SKD „Prosvjeta“ Zagreb održana je  15. juna u Velikoj dvorani Prosvjetine biblioteke u Preradovićevoj 18. Koronavirus, a niti drugi nemili događaji kojima smo svjedočili ovih dana, poput transparenata nabijenih govorom mržnje prema pripadnicima srpske zajednice, nisu spriječili 85 članova i članica SKD „Prosvjeta“ od 154 njih, da sudjeluju na Skupštini. No, neki su se ispričali i pod utjecajem sadržaja iz navedenih transparenata, ipak nisu došli.

Na Skupštini su prisustvovali: Mile Radović, predsjednik SKD „Prosvjeta“, Siniša Tatalović, potpredsjednik, Slobodan Živković, generalni sekretar kao i naši saborski zastupnici Milorad Pupovac i Boris Milošević.

Minutom šutnje odana je počast preminulom članu i članici SKD „Prosvjeta“ Pododbora Zagreb.

„Ove četiri godine protekle su u druženjima, diskusijama, trudu i radu u doista turbulentnom društvenom trenutku i u svakako intenzivnom periodu u kojem se naša cjelokupna „Prosvjeta“ obrela. Pokušali smo biti podrška upravljanju krizom i konsolidiranju u brizi za naše sekcije, ali i u logističkoj i programskoj podršci oživljavanju manifestacije Dana srpske kulture.

Nastojali smo ukazano nam povjerenje opravdati i kroz druge manifestacije poput promocija knjiga, ugošćavanja kulturno-umjetničkih radnika iz Srbije i Hrvatske, posjećivanje kolega i kolegica iz drugih pododbora ili kroz naše tradicionalno obilježavanje Međunarodnog dana žena.

Na koncu, u suradnji sa drugim srpskim institucijama, a prije svega Srpskim narodnim vijećem, bili smo u vrijeme pandemije zagrebački oslonac podjeli socijalnih paketa i brizi o najugroženijim članovima i članicama našeg Pododbora, ali i cijele srpske zajednice u Zagrebu. Hvala rukovodstvu SKD „Prosvjeta“ na podršci“, rekla je otvarajući izbornu skupštinu Aneta Vladimirov, predsjednica SKD „Prosvjeta“ Pododbora Zagreb.

Inače, kraj četverogodišnjeg mandata dočekuje se i velikom godišnjicom Društva, ali i zagrebačkog pododbora, jer 2020. godina je jubilarna trideseta od obnove njegovog rada. Posebna zahvalnost izražena je, stoga obnoviteljima i obnoviteljkama koji su u teškim vremenima imali ljudskog i profesionalnog integriteta i hrabrosti da posegnu za čuvanjem baštine i našeg naslijeđa. Među njima posebno su istaknuti profesor Milorad Pupovac, dr. sc. Mile Radović, predsjednik SKD „Prosvjeta“ te potpredsjednik profesor Siniša Tatalović.

Nakon jednoglasnog usvajanja dnevnog reda Skupštine i izbora radnih tijela, zamjenica predsjednice Pododbora Zagreb Milijana Nožinić podnijela je financijski izvještaj. A zatim je Aneta Vladimirov, predsjednica Pododbora predstavila Izvještaj o radu za proteklu 2019. godinu.

„Protekla godina je za sve naše sekcije bila prilično uzbudljiva. Naše voditeljice sekcija Jovana Lukić i Lana Kovačević, a uz to i Milijana Nožinić i naš voditelj folklora Bojan koji dolazi iz Krnjaka, su se potrudili na različitim razinama razraditi ono što se započelo u 2018. godini i imali smo niz aktivnosti od kojih je važno izdvojiti da je „ZborХор“ proslavio desetu jubilarnu godinu svoga postojanja. Cjelokupna ideja, plan i organizacija izvedena je od strane članova na čelu sa voditeljicom Jovanom Lukić i zaista predstavlja jednu vrstu prekretnice ka zrelijoj fazi u kojoj se zbor sada nalazi. Sam koncert i zakuska nakon njega prošli su u harmoničnoj atmosferi, u kojoj su uživali i izvođači i gosti podjednako. Kao gosti koncerta, nastupili su zbor „Domaćigosti“ i Muška pjevačka grupa SKD „Prosvjeta“ Zagreb“, istaknula je Vladimirov.

Takođe je kazala da je Muška pjevačka grupa, tokom svoje druge godine postojanja, imala nevjerojatan broj nastupa u prošloj godini i za razliku od „ZborХор-a“ koji nastupa u Zagrebu, skoro u potpunosti nastupala van Zagreba. Sada su tako nastupali i u Ljubljani, bili na „Vidovdanskom saboru“ u Boboti i „Đedovoj košnji“ u Vrginmostu, gdje su osim zapaženog nastupa, momci zahvaljujući Branku Brkljaču, ponijeli sa sobom i nagradu za najboljeg kosca. Nastupali su i u Udinama u Italiji kao gosti udruženja „Nikola Tesla“, bili i na „Danima srpske kulture“, a potom na proslavi Dana žena u organizaciji SKD „Prosvjeta“ Zagreb i dr. Broj nastupa, svakako ukazuje i na podizanje kvalitete u njihovom radu i izvođenju. Po broju poziva koji imaju na terenu ne zaostaju za grupama koje postoje mnogo duže, nego Muška pjevačka grupa.

„Tu je i Likovna sekcija gdje nas je Lana Kovačević informirala da su u 2019. godini imali 42 dvosatna okupljanja i jednu grupnu izložbu. Članice su sudjelovale u nekoliko likovnih kolonija organiziranih od strane Prosvjete i predstavljale zagrebački pododbor. Sa svojom voditeljicom prisustvuju velikom broju dešavanja i za sada se radi o manjem broju polaznica, ali plamen Miloša Popovića se i dalje čuva u likovnoj sekciji i uz to voditeljica predstavlja i logističku podršku SKD „Prosvjeti“ kada se održavaju Dani srpske kulture“, rekla je Aneta Vladimirov i nastavila.

Folklornu sekciju, većinu njezinih aktivnosti, vode Milijana Nožinić i Bojan Korać. Važno je reći da nismo uspjeli namaći sredstva za Baniju za koreografiju koju naša folklorna sekcija savladava. Tu je i veliki broj novih članova iz Srpske pravoslavne opće gimnazije „Kantakuzina Katarina Branković“ što je nama posebno drago. Ono što je problem da su se aktivnosti slijedom događaja zbog pandemije prekinule i izgubili smo  kontinuitet koji se taman počeo uigravati, a mladi iz gimnazije su počeli savladavati svoje korake. Nadamo se da ćemo sve to nadoknaditi u jesenjim mjesecima.

Predsjednica Pododbora Zagreb Aneta Vladimirov na kraju je zaključila da je to Izvještaj jedne vrlo bogate aktivnosti u 2019. godini „gdje smo imali svega, od diskusija, svađa, imali smo rast, imali smo pad… U svemu tome mogli bi napredovati mnogo više, ali su nam prilike i društveni momenat u kojem živimo i radimo nenaklonjene i sve teže. Jer atmosfera u kojoj ovih dana boravimo je sve neugodnija i neki od članova su rekli da ne mogu doći jer se ne osjećaju dovoljno ugodno i ponovo počinju osjećati nekakav strah.“

Vladimirov je, takođe istakla da je Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba pomoglo sa osamnaest hiljada kuna kako bi se premostili troškovi koji su nastali uslijed toga što im je Grad Zagreb uskratio pomoć. Zahvalni su Vijeću na pomoći.

Nakon Izvještaja o radu i njegovog jednoglasnog usvajanja, uslijedilo je razrješenje dosadašnjeg rukovodstva Pododbora SKD „Prosvjeta“ Zagreb po isteku njihovog mandata  i izbor novog.

Za predsjednicu Pododbora Zagreb je izabrana Aneta Vladimirov, za potpredsjednicu Milijana Nožinić, a sekretarka Pododbora je Jovana Lukić. One su i u proteklom mandatu obavljele te dužnosti.

Za članove u predsjedništvu izabrani su ponovo: Spasoje Đukanović i Stojan Latinović koji sa predsjednicom, potpredsjednicom i sekretarkom čine peteročlano predsjedništvo.

U planu rada za 2020. godinu  predsjednica Pododbora Zagreb je istakla da su neke od sekcija, već tokom maja počele polako obnavljati svoj rad. A u nekim planovima su uspjeli ostati zahvaljujući kordinaciji sa generalnim sekretarom Živkovićem, sa presjednikom Milom Radovićem, potpredsjednicima Sinišom Tatalovićem i Duškom Ljuštinom. Od odloženog tako planiraju proslaviti 30 godina od osnivanja Pododbora i rada Društva i to se planira za jesen ukoliko ne bude „Drugog vala korone“. Tom prilikom će sekcije Pododbora pokazati svoja nova – stara znanja i kako rade na sebi i u istraživačkom smislu i umjetničkom.

Predsjednica zagrebačkog pododbora, takođe je kazala da će tom prilikom biti i neka nova gostovanja jer se, ipak radi o proslavi cjelokupnog Društva, a koja bi svim pododborima trebala biti važna.

Inače, u Planu za 2020.  kako je nadalje rekla predsjednica Pododbora, voditeljice su navele sve svoje prijedloge i svi se iskreno nadaju da će ih uspjeti realizirati.

Razmišlja se, takođe i o tome da zagrebački pododbor bude nositelj i jedne obrazovne aktivnosti koja bi nalikovala modelu C obrazovanja za srpsku  manjinu, ali ne bi bila uvjetovana školama, nego bi u terminu koji nije opterećujući za roditelje ponudila neku vrstu znanja iz grupe nacionalnih predmeta, naročito srpski jezik, muzička kultura i likovna kultura koji bi dugoročno mogli donijeti rezultate.

U raspravi je naglašena važnost zajedničkog rada, nastavljanja kontinuiteta i razvoja međuljudskih odnosa, ali i stvaranja mostova zagrebačkog s drugim pododborima „Prosvjete“.

Izvor: skd-prosvjeta.hr
Foto: Nenad Jovanović/Novosti
%d blogeri kao ovaj: