Zavisnost od mobilnog telefona fizički mijenja strukturu mozga

Većina nas danas ima pametne telefone koji nam omogućavaju mnogo toga, a ne samo telefoniranje.

Možemo surfati webom, igrati igrice, crtati, praviti fotografije i video snimke visoke rezolucije i još mnogo toga. S tim u vezi, nije iznenađujuće da postoje oni koji provode više vremena na svojim telefonima u odnosu na druge.

Međutim, čini se da bi možda trebalo da se razmotri opcija, da s vremena na vrijeme, odložimo telefone.

Prema nedavnoj studiji, istraživači su koristili MRI mašine i otkrili da su oni koji su klasificirani kao zavisnici od pametnih telefona, imali fizički promenjenu strukturu mozga, slično onome što liječnici vide kod zavisnika od droga, piše portal Pcpress.rs. , prenosi danas.rs.

Metodologija testiranja

Test je proveden na 48 osoba, od kojih je 22 kategorizirano da imaju zavisnost od pametnih telefona.

Prema riječima istraživača sa Heidelberg univerziteta: „S obzirom na njihovu široku upotrebu i sve veću popularnost, ova studija dovodi u pitanje bezopasnost pametnih telefona, barem kod pojedinaca kod kojih je povećan rizik za razvoj zavisnih ponašanja vezanih za pametne telefone.“

Znamo da zavisnost od pametnih telefona nije nova i već smo čuli za nju, ali ovi nalazi bude određenu dozu zabrinutosti.

S tim na umu, kompanije poput Apple-a i Google-a uvele su funkcije na svoje telefone i operativne sisteme radi smanjenja vremena koje korisnici troše na njih.

Izvor: Portal danas rs.
Foto: Pixabay/Free-Photos
%d blogeri kao ovaj: