Izvezene priče 

etnološko – umjetnička radionica i istaživanje u Bukovici

Etnološko – umjetnička radionica u Bukovici okuplja interdisciplinarni tim etnologa, glazbenika, grafičkih dizajnera i suvremenih umjetnika. Kroz radionicu se bilježi kulturna baština Bukovice običaji, glazba, recepti i legende, a specifični elementi reinterpretiraju po završetku radionice kroz novi umjetnički rad.

Jedan dio radionice usmjeren na oživljavanje tradicionalnog ornamenta kroz interpretaciju u grafički jezik i dizajn. Umjetnički radovi koji nastaju na radionici bit će predstavljeni na izložbi u Zagrebu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Preuzmi [102.42 KB]

25.04. 2023.  14 sati Knin, Tvrđava, Zoja Radić, ETNOLOŠKA ZBIRKA MUZEJA U KNINU, 

                                       stručno vodstvo

                          16 sati Kolundžijska Glavica, Gajo Radmilović, EKO KUHINJA I RECEPTI BUKOVICE

                         19 sati Kolundžijska Glavica KUD “DOSITEJ OBRADOVIĆ”

26.04. 2023.  18 sati, LANA STOJIĆEVIĆ PREDSTAVLJANJE PROJEKTA CRNO BRDO 

                                        Azimut, galerija na katu  Obala palih omladinaca 2, Šibenik

                         19 sati JADRAN KALE, PUT “GRAĐE” OD KONCA DO INSTALACIJA LANE STOJIĆEVIĆ 

                                         Azimut, galerija na katu  Obala palih omladinaca 2, Šibenik 

Gomila silikomanganske troske, otpada bivše šibenske Tvornice elektroda i ferolegura, 2010. neadekvatno je deponirana usred sela Biljane Donje u Ravnim kotarima. Crno brdo je umjetničko-istraživački projekt o utjecaju i posljedicama tog artificijelnog i potencijalno opasnog postindustrijskog krajolika. Performativna serija fotografija predstavlja imaginarni narativ o prilagođavanju nekadašnje tradicije suvremenim uvjetima života. Kostim s fotografija, koji je prekriven lokalnim vezom četverokukom, simbolom nade i zaštite, interpretacija je narodne nošnje nalik zaštitnom odijelu. Priču o nekadašnjoj seoskoj idili koja se pretvorila u suvremenu distopiju ispričao je Živko, najbliži susjed Crnog brda, u zvučnom zapisu koji je postao dio rada. Nadležno Ministarstvo 2015. naredilo je uklanjanje Crnog brda. Kako otpad nije uklonjen, sud EU je 2019. presudio da Hrvatska nije poduzela mjere za zaštitu ljudi i okoliša. Unatoč tome, problem Crnog brda još uvijek nije riješen.

Lana Stojićević

Lana Stojićević (1989., Šibenik) diplomirala je 2012. na Odsjeku za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu, na kojoj je od 2022. u zvanju docentice zaposlena na Odsjeku za likovnu kulturu i likovnu umjetnost. Izlagala je na brojnim izložbama, među kojima su Ostrale bijenale u Dresdenu, New East Photo Prize u Londonu i OFF-bijenale u Budimpešti. Dobitnica je više strukovnih nagrada, među kojima su Nagrada Radoslav Putar (Institut za suvremenu umjetnost, Zagreb, 2021.), treća Nagrada Ivan Kožarić (MSU, Zagreb, 2021.), nagrada Metro Imaging na izložbi New East Photo Prize (Fondacija Calvert 22, London, 2016.), godišnja nagrada za mlade umjetnike (HDLU, Zagreb, 2015.). Sudjelovala je na više rezidencijalnih programa, među kojima su Residency Unlimited u New Yorku i Cité Internationale des Arts u Parizu.

izv. prof. dr. sc. Jadran Kale

Rođen je u Novoj Gradiški. Srednju školu završio je u Šibeniku, a studij etnologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Magistrirao je radom Sklopovi nepravo svođenih građevina (bunja) na istočnoj obali Jadrana, a doktorirao radom Narodne nošnje i kultura odijevanja u sjevernoj Dalmaciji. Od 1989. godine kustos je Etnografskog odjela Muzeja grada Šibenika, a od 2005. i nastavnik na Odjelu etnologije i kulturne antropologije Sveučilišta u Zadru.

27.04. 2023. 19 sati KONCERT FIGE, Skradin, Trg Male Gospe, dvorište ispod murve 

 

Zbor Fige mještoviti je vokalno instrumentalni sastav iz Zadra. Sebe opisuju kroz metafore imena zbora: ‘na ti figu’ – znak otpora, znak volje, borbe, figa stoji za ‘unatoč svemu’, ‘usprkos tome’, ali za onaj pravi otpor, otpor prema bezvoljnosti, pasivnosti, cinizmu, figa koja zna za status quo, ali koja na svoj način pokušava učiniti svijet boljim mjestom (drži svijetu fige!) Ali ona nije samo to; ona je i slatka voćka kasnog ljeta – smokva – figa kao ženski princip, rastvaranje, raskoš, bogatstvo, sočnost, plodnost, ona se otvara: androginost fige raslojava značenja i odražava različitost žena i muškaraca u ovom neustrašivom zboru.

Fige: “Nismo niti sasvim standardan zbor, niti smo zapravo više zbor otkad dečki sviraju s nama; nemamo probe na normalnim mjestima, ne nosimo nošnje, nismo nacionalisti i pomalo smo akrobati u kolektivno glazbenom smislu”.

28.04. 2023. 19 sati MELITA VRSALJKO I JURICA MARKOVIĆ “NEREČENO”,

                           fotografije i filmski isječci SKD “Prosvjeta”, Ul. hrvatskih branitelja 82, Kistanje

                                                

Direktor fotografije i redateljica dokumentarnog filma “Knin-Zadar”, Jurica Marković i Melita Vrsaljko, u svojoj video prezentaciji, popraćenom fotografijama izgradnje pruge u zadarskom zaleđu, prikazati će kadrove snimane na ravnokotarskom i kninskom području koji na kraju nisu ušli u film. 

Vrsaljko i Jurković u ljeto 2019. godine proveli su nekoliko dana pokušavajući filmski zabilježiti statičnost tog kraja kao dio istraživanja u svrhu snimanja dokumentarca o pruzi. Ovim putem žele dati novi život materijalu koji, kako inače biva, ukoliko bude izostavljen u montaži, upada u neku vrstu zaborava. 

 

Kratki video posvećen je krajolicima Ravnih kotara i Ostrovice, prizorima iz Knina i Benkovca, sutonima i zalascima u zabačenim predjelima te zapuštenoj pruzi.

Slike iz filma obilježava puka tišina, duh prošlog svršenog vremena te pečat različitih sistema i vrijednosti koje su prevladavale u njima. Pruga život oko nje i vlak koji je nekad spajao dva dalmatinska grada, danas postoje samo u sjećanjima onih kojima je ona nekada značila. Autori ovog kratkog filma ovim uratkom daju dodatni doprinos filmskom životu pruge i zaboravljenim prostornim cjelinama kroz koje ona prolazi. 

SUDIONICI: 

Gracija Požar

Jurica Marković

Boris Burić

Nikola Križanac 

Marko Marković

Marijeta Vulić

Melita Vrsaljko 

Zrinka Dožić 

Zbor Fige

Lana Stojićević 

Gildo Bavčević

Zoja Radić

Goran Škofić

Ratko Teofilović 

KUD “Dositej Obradović”

Autorica projekta: Davorka Perić

Organizacija: SKD “Prosvjeta”, Zagreb

Zahvale: Azimut, Ilija Računica, Nikola Milović, Grad Skradin, SKD “Prosvjeta” Kistanje, radivoj Bezbradica



%d blogeri kao ovaj: