DANI SRPSKE KULTURE 2023

IZLOŽBA: SA SVAKIM NEŠTO DIJELIŠ…

9.11. 2023. – 25. 11. 2023.

U organizaciji SKD “Prosvjeta”, u četvrtak, 09. 11. 2023. otvaramo ovogodišnje Dane srpske kulture, grupnom izložbom Sa svakim nešto dijeliš… u izložbenim prostorima SKD Prosvjete, u Zagrebu, u Preradovićevoj 21, u 19 sati, te u Galeriji Forum, Teslina 16 u 20 sati.

Na otvorenju izložbe, u Galeriji SKD Prosvjeta, u 190:30 sati, umjetnica Tanja Dabo izvest će performans Kolekcija za pamćenje, a pjesme Tina Ujevića i Milene Marković govorit će glumica Nina Violić.

U autorskoj i kustoskoj koncepciji Nade Beroš, povjesničarke umjetnosti i kritičarke, na izložbi će biti predstavljeno dvadeset suvremenih hrvatskih umjetnica i umjetnika: Željko Badurina, Breda Beban, Boris Bućan, Branka & Branko Cvjetičanin, Tanja Dabo, Nedeljko Dragić, Jovica Drobnjak, Momčilo Golub, Igor Grubić, Božena Končić Badurina, Davor Konjikušić & Nika Petković, Bane Milenković, Bojan Mrđenović, Saša Mesić & Boris Bućan, Dan Oki / Slobodan Jokić, Ivana Popović i Mio Milisav Vesović   

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Preuzmi [919.90 KB]

Likovni postav: Nada Beroš i Davorka Perić

Predavanja uz izložbu:

14. 11. 2023.  (utorak) u 18 sati

sc.Martina Munivrana, MSU-a: Breba Beban – u prostoru između

SKD Prosvjeta, Preradovićeva 21, Zagreb

21. 11. 2023. u 18 sati izložbeni prostor SKD Prosvjeta, Preradovićeva 21, Zagreb

sc.Nataša Ivančević, MSU-a: Kako su ljubav i otpor pokretali Ivanu Popović da mijenja sebe i sve oko sebe

Nastojali smo predstaviti i veliki raspon pristupa, od deklarativno „neangažiranih“, naizgled larpurlartističkih prosedea, do aktivističkih i borbenih zastupnika na sceni koji vjeruju da umjetnost može mijenjati svijet, te da je uloga umjetnika da utječe na promjenu društvene svijesti. Sve ih, međutim, povezuje otvorenost, dijaloška forma, kritičnost i odlično poznavanje medija kojim se koriste, bez obzira koliko se njihovi pristupi razlikovali u filozofskim, etičkim ili poetičkim postulatima.

Upravo se i brojnošću medija koji su zastupljeni na izložbi – od karikature, knjige umjetnika, slikarstva i skulpture do fotografije, performansa, videa i filma – nastoji ukazati na umjetničku živost, njezinu neuštirkanost i nebrigu za muzejske kanone i estetiku bijele kocke na račun stvarnog pulsiranja scene.

Izbor umjetnika i umjetničkih tandema, baš kao i naslov, nipošto nisu bili slučajni.

Naslov izložbe, istrgnut iz stiha jedne od najpoznatijih pjesama Tina Ujevića Pobratimstvo lica u svemiru – Sa svakim nešto dijeliš – višestruko nas je obavezao. Premda je Tinova pjesma objavljena prije devedeset godina, njezina poruka ni danas ne zastarijeva. Jedino se ponekad previše doslovno primjenjuje, pa nam je, čini se, lakše pobratimiti se s cijelim svemirom, nego li s prvim susjedom ili komšijom. A onaj bližnji često nam postaje svemirski dalek.

Da ukažemo na taj paradoks, izabrali smo rad Željka Badurine, razglednicu iz ciklusa Post-art „Pola Srbin, pola Hrvat“ za zaštitni znak i plakat izložbe. Na tom su fotografskom portretu zagrljena dvojica umjetnika, Željko Badurina i Marijan Crtalić, djeca iz takozvanih „miješanih brakova“. Odjeveni su u bijele majice, koje podsjećaju na sportske dresove, na kojima stoje natpisi Pola Srbin (na majici Badurine) i Pola Hrvat (na majici prerano preminulog) Marijana Crtalića, umjesto klupskih oznaka. Badurina, na kritičko-ironičan način, tim natpisima „difamira“ sebe i svog druga, posredno ukazujući na naše predrasude, maskiranja i strahove. Kao da tim postupkom kazuje: potrebno je jako malo, na primjer, kolegijalni zagrljaj, da sa svakim nešto dijeliš!

Slijedeći taj trag, pokušali smo stvoriti okvir izložbe koji nikoga ne bi zarobio u neželjen zagrljaj, nego bi odgovorno i uključivo predstavio važnu dionicu suvremene hrvatske likovne umjetnosti koja nastaje na ovim prostorima posljednjih tridesetak godina. Pripadati manjini i biti manji pozicija je s kojom žive, hotimice ili nehotice, mnogi umjetnici, bez obzira u kojoj sredini stvaraju i kako ih okolina percipira. Mnogi od njih, pored brojnih drugih identifikacijskih oznaka, nose i etnički manjinski pečat.

Predstavljeni umjetnici premošćuju i povezuju nekoliko generacija vizualnih umjetnika koji djeluju u Hrvatskoj, od doajena Nedeljka Dragića, karikaturista i animatora, prisutnog na kulturnoj sceni od pedesetih godina 20. stoljeća, do najmlađeg naraštaja umjetnika, poput Nike Petković i Bojana Mrđenovića, koji se pojavljuju u prvim desetljećima ovoga stoljeća. Koristeći se u najvećoj mjeri novim medijima svi oni zapravo progovaraju o starim temama: o povijesnim i obiteljskim traumama, o diskontinuitetu, brisanju kolektivne memorije, o ranjivosti, o gubitku zavičaja, o egzilu, govoru mržnje, sveprisutnom nasilju, o društvenim polarizacijama, o borbi za jednakost i pravu na rad, o potrebi samokritike koja nedostaje našim društvima… Nekolicina predstavljenih umjetnika važni su protagonisti i svjetske suvremene scene (Boris Bućan, Breda Beban, Igor Grubić), s nekima smo već desetljećima upoznati kao kroničarima društvenih promjena (Mio Milisav Vesović, Jovica Drobnjak), mnoge ćemo otkrivati u novom svjetlu (Ivana Popović, Momčilo Golub, Tanja Dabo, Božena Končić Badurina, Dan Oki / Slobodan Jokić, Željko Badurina, Bane Milenković, Nedeljko Dragić), ili ih susresti u zajednici s drugim autorima (Branka i Branko Cvjetičanin; Davor Konjikušić i Nika Petković), dok će se prvi put zagrebačkoj publici predstaviti i Saša Mesić, u tandemu s nedavno preminulim slikarom i grafičkim dizajnerom Borisom Bućanom.

Premda predstavlja cjelinu, izložba Sa svakim nešto dijeliš… i sama se dijeli, i to u dva prostora, Galeriju SKD Prosvjeta i Galeriju Forum, u kojoj se uglavnom tematiziraju „parovi“, odnosno „strukture sparivanja“ po nekoj od osnova bliskosti.

Među umjetnicima koje predstavljamo na izložbi četvero je autora koji su nas prerano napustili: Breda Beban, Branko Cvjetičanin, Ivana Popović i Boris Bućan. Neka izložba bude i memento njima!

Zahvaljujemo njihovim obiteljima, zakladama i pojedincima koji su nam posudili djela umjetnika za ovu izložbu.

Suradnici na izložbi: Dubravka Cherubini; Marko Golub; Nataša Ivančević i Davorka Perić 

Grafičko oblikovanje: Nikola Križanac 

Izložba je nastala u suradnji s Kulturno-informativnim centrom (KIC), a ostaje  otvorenomu oba prostora do 25. 11. 2023.

%d blogeri kao ovaj: