Izložba slikarske radionice “Petar Dobrović” iz Darde.

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe slikarske radionice “Petar Dobrović”  iz Darde.
Otvorenje izložbe: u ponedjeljak 23. 05. 2022. u 19 sati
Adresa: Preradovićeva 21 (dvorište zadnji ulaz lijevo), Zagreb

Izložba je u organizaciji SKD “Prosvjeta” pododbor Darda
Program se održava uz podršku Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske

Slikarska kolonija likovne radionice „Petar Dobrović“ – Darda, 19 saziva i 20 godina rada predstavlja se ovom izložbom. Po elementarnom konceptu otvorena, multikulturalna i multinacionalna. U kontinuitetu svog trajanja, uz činjenicu da je organizator manjinska zajednica, SKD „Prosvjeta“ pododbor Darda, u njoj učestvuju slikari bogatog likovnog iskustva stečenog u slikarskim udruženjima.

Jedni su slobodni amaterski a drugi akademski slikari. Svaki slikar likovno delo stvara snagom vlastitog temperamenta, uz potrebno poštovanje slobode umetničkog izražavanja i uvažavanje elementarne zakonitosti likovnog dela. Naši slikari su dopušteno različiti, kako po paleti boja, tako po intenzitetu kolorita, po kompoziciji valera, kreću se od finog epiderma boje do lazurnog i zgusnutog imposta.

Boju na platno nanose različitim postupcima, koji se kreću od plohe, pikture do debelog namaza. Neki od njih traže umetničku istinu a drugi hrabro odlaze u lirsku analizu slike. Svaki slikar posebno za sebe predstavlja koncepciju likovne kompozicije, osim u temama oni su različiti u svim drugim elementima dela. Najveća vrednost ove izložbe jeste različitost, i neponavljanje koje ne pruža ustupke opšte poznatoj koncepciji „dopadljive slike“.

Slike pred nama ne predstavljaju zasebne fragmente, podeljene okvirima po sazivu, nasuprot one čine fragmentalnu celinu. U ciklusu 19 saziva fondus ove izložbe prividno ima izgled „izgubljenog rukopisa“ u kome su one bitne stranice i poglavlja kristalno očuvane.

Ova izložba predstavlja deo opusa jedne kolonije koja je počinjala skromno i tiho, neprimećeno, no nema sumnje da je danas slikarska kolonija „Petar Dobrović“ – Darda i pored nostalgije za tradicionalnim, ostala medij koji nastoji moderni život i nemire savremenog čoveka dovesti u sklad sa umetničkom istinom.

%d blogeri kao ovaj: